Događaji

#zadarskadica

Dječji vrtić "Sunce" sja u internacionalnim projektima

Dječji vrtić

Dječji vrtić "Sunce", Zadar posljednju je godinu intenzivno djelovao kako u smjeru umrežavanja na nacionalnoj razini, tako i na umrežavanju na internacionalnoj razini u sustavu predškolstva.

Internacionalizacija predškolskog odgoja i obrazovanja važna je jer donosi pozitivne pomake ne samo na individualnoj, već i institucionalnoj, ali i široj društvenoj razini.

Tijekom protekle godine ostvarili su brojna partnerstva preko Erasmus + programa, s Italijom, Španjolskom, Portugalom,  Švedskom i Slovenijom.

Ostvarena umreženost nas je obogatila te smjestila na mrežu EU strateških partnerstava što je dalo i poticaj za nove suradnje.

- Upravo tako smo odabrali platformu E twinning koja je jedna od aktivnosti programa Erasmus +  programa namijenjena međunarodnoj suradnji i usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

Ona omogućuje djelatnicima i djeci iz odgojno-obrazovnog sustava upoznavanje i suradnju s kolegama iz drugih europskih zemalja, komunikaciju na različite načine, poticanje komunikacijskih vještina, multikulturalnost kao i rad na zajedničkim virtualnim projektima.

Iznimno smo sponosni na naš novi projekt koji provodimo zajedno s vrtićem sa Kanarskog otočja, otoka La Palma, naseljem Puntagorda, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce", Mirjana Miočić.

Naš zajednički projekt nosi naziv "OUR PLANET, OUR HOME" , a usmjeren je odgoj djece za održivi razvoj. Misao vodilja u odgoju i obrazovanju za okoliš i održiv razvoj trebala bi biti poruka indijanskog poglavice Seattle koju je dao američkom predsjedniku 1854. godine, a ona glasi: "Učite vašu djecu kao što mi činimo s našom, da je Zemlja naša majka. Što god snađe Zemlju, snaći će i sinove Zemlje." - naglasila nam je odgojiteljica Nikolina Bura.

U ovom projektu sudjeluju dvije odgojne skupine iz Programa predškole sa svojim odgojiteljicama. Aktivnosti se planiraju zajedno sa djecom, kako iz predškole Smiljevac, tako iz ustanove Ceip Puntagorda.

Osim Španjolske projektu su se priključile Poljska, Turska i Armenija stoga će se i samo umrežavanje ustanova, odgojitelja i djece proširiti na više država.

Pored aktivnosti vezanih uz održivi razvoj djeca će jačati i svoje digitalne kompetencije.
Ovaj projekt provodit će se uz suradnju i podršku lokalne zajednice (Čistoća d.o.o., Nasadi d.o.o., Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar i Zadarski azil).

- "Entuzijazam profesionalaca je pokretač ovako vrijednih projekata koji odgajaju našu  djecu kao građanine svijeta na što smo iznimno ponosni. Ovaj projekt nam još jednom dokazuje da ne postoje granice kada je riječ o uspostavljanju suradnje i vrijednih partnerstava." - poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića "Sunce", Mirjana Miočić.


Reci što misliš!