7.Tuna, Suhi & Wine Festival ide dalje
Beganovi burgeri i ražnjići od ike jime brancina planuli u trenu, u petak kuhaju učenici zadarske škole
Chef zadarskog restorana Foša Saša Began odavno je pokazao i dokazao svoju kuharsku kreativnost i znanje. Nije ga slučajno, stoga, baš prije dva dana poznati gastro vodič Gault & Millau proglasio „Velikim chefom sutrašnjice“.
U četvrtak, trećeg dana Tuna, Sushi & Wine Festivala, festivalski je Trg Petra Zoranića postao uobičajeno okupljalište Zadrana, turista, ljubitelja dobre morske spize, gurmana željnih novih okusa i drugačijih jela, inspiriranih japanskom gastronomskom baštinom.
U nju naši domaći majstori kuhari itekako uspješno mogu i znaju uklopiti vrhunske namirnice iz Jadrana.
Chef zadarskog restorana Foša Saša Began odavno je pokazao i dokazao svoju kuharsku kreativnost i znanje. Nije ga slučajno, stoga, baš prije dva dana poznati gastro vodič Gault & Millau proglasio „Velikim chefom sutrašnjice“.
U festivalskoj je kuhinji Began u četvrtak pripremao dva jela koja su doslovce planula puno prije nego su organizatori, pa i on sam mogli predvidjeti.
Njegovi burgeri od brancina u bao parenom pecivu te yakitori riblji ražnjići od mesa i jetrice brancina, kao jela dana kojih više na festivalu neće biti u ponudi, bili su čisti pogodak.
U tim su se jelima spojili kreativnost chefa Begana i sjajni veliki brancini ugljanske tvrtke MarFish koja jedina u Europi koristi ike jime japansku metodu usmrćivanja ribe.
Ta metoda osim trenutne paralize tek izvađene ribe uključuje i ocjeđivanje od krvi. Za razliku od uobičajene ribe, ovom se metodom postižu bolji okus i tekstura mesa, ali tek nakon nekoliko dana odležavanja, naravno u primjerenim uvjetima.
Nije čudno stoga da MarFish brancine u svojoj ponudi imaju svi ozbiljni restorani u Hrvatskoj. I ne, ne nude ih kao „divlju“ ribu.
Organizator 7. TS&W Festivala, Turistička zajednica grada Zadra, kojoj su pridruženi brojni partneri, svakog dana organizira i prateće programe uz sam glavni gastronomski dio - radionice i prezentacije.
U četvrtak su, tako, Petra Perinović i Sofija Lukačić iz Turističke zajednice općine Pašman zadarskoj publici predstavile pašmanski Fish Food & More Festival koji će se održavati krajem srpnja i početkom kolovoza ovoga ljeta.
Ovaj će festival će biti prava ljetna gastronomsko-zabavna fešta, a cilj organizatora je veće korištenja ribe i ribljih jela u svakodnevnoj prehrani.
U petak se festival nastavlja velikim Marendinom kojeg će pripremiti učenici i profesori Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.
Ovi su đaci, budući konobari i kuhari, stalno nazočni na Festivalu kao velika pomoć glavnim kuharima, a sutra će i sami biti kuharske zvijezde – kuhat će crnu paštu s tartarom od brancina i kremom od graška.
Petak navečer će biti osobito zabavan – točno u 21 sat počinje
koncert grupe Ljetno kino.
Vezane vijesti
-
„Nestrpljivi smo i mi. Tjednima radimo danonoćno, radimo subotama… Jedva čekamo dan kada ćemo krenuti s liječenjem“, tim nas je riječima u bunkeru u kojem je smješten linearni akcelerator, dočekala fizičarka Opće bolnice Zadar, Marija Zorić.
-
Uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija, svečanom sjednicom obilježen je Dan općine Ražanac.
-
Povodom Dana europske baštine i 20 godina Odjela za etnologiju i antropologiju, u ponedjeljak, 7. listopada s početkom u 17:00 sati u Muzeju betinske drvene brodogradnje u Betini otvorit će se izložba "Jadranska maritimna hodočašća" .
-
Udruga Priješka luzarica i Turistička zajednica Općine Preko organiziraju u nedjelju, 6. listopada u 18.30 u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku drugi donatorski koncert “Kraljice krunice, moli za nas” za obnovu “store crikve”.
Izdvojeno
-
Župan Božidar Longin primit će u ponedjeljak, 7. listopada 2024. darovite učenike osnovnih i srednjih škola koji su tijekom prošle školske godine pohađali radionice za darovitu djecu iz područja matematike.
-
Krumpir je namirnica koju gotovo svakodnevno konzumiramo, pripremamo ga na razne načine, kuhamo ga, pečemo, dinstamo, pržimo, ali nisu svi ti načini pripreme zdravi.
-
Mount Everest je s 8848 metara najviša planeta na svijetu, no i dalje raste i svake godine je sve viši, tvrde kineski znanstvenici sa Sveučilišta za geoznanosti u Pekingu koji su upravo objavili studiju o tom anomalijskom rastu planine u časopisu Nature Geoscience.
-
Brod MV Kathrin koji je, prema tvrdnjama nekih nevladinih udruga i ljevice, prevozio eksploziv za Izrael, a bio je namijenjen za Luku Koper, okrenuo se i napustio Jadransko more.
Reci što misliš!