Kultura

Ulaz je slobodan

Obilježavanje Međunarodnog dana jazza uz koncert Black Coffee i Dražena Bogdanovića

Obilježavanje Međunarodnog dana jazza uz koncert Black Coffee i Dražena Bogdanovića

Zadar će Međunarodni dan jazza desetu godinu zaredom obilježiti koncertom hrvatskog jazz sastava Black Coffee i poznatog makarskog saksofonista Dražena Bogdanovića u atriju palače Cedulin u utorak, 30. travnja s početkom u 12 sati. Ulaz je slobodan.

Sastav Black Coffee djeluje od 1993. godine. Dobitnici su tri diskografske nagrade Porin, a jednu od njih za najbolju jazz izvedbu za skladbu „Night and Day“ u suradnji s Oliverom Dragojevićem. Band je tijekom karijere izdao trinaest albuma, od čega tri za talijansku etiketu Caligula Records. Nastupali su na brojnim jazz i etno festivalima, na kojima su surađivali s domaćim i stranim velikanima jazz i zabavne glazbe - Boškom Petrovićem, Matijom Dedićem, Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Zdenkom Kovačiček, Tedijem Spalatom, TBF-om te Daniele di Bonaventurom, Catiom Werneck, Nelsonom Latifom, Marcelo Godoyom, George Fame, Miles Griffithom i Chris Bennettom

Međunarodni dan jazza obilježava se u Zadru pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zadra, a širom zemaljske kugle slavi se još u 190 zemalja.

Na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Herbie Hancocka, jednog od najpoznatijih svjetskih jazz glazbenika, UNESCO je na svojoj 36. Općoj skupštini u listopadu 2011. godine dan 30. travnja proglasio Međunarodnim danom jazza.

Obilježavanjem se želi okupiti međunarodnu zajednicu s ciljem edukacije o važnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju te kako bi se naglasila njegova važna uloga sredstva komunikacije koje nadilazi razlike, sve u svrhu postizanja zajedništva, dijaloga i bolje suradnje.

Ovogodišnji središnji četverodnevni All-Star koncert pod nazivom International Jazz Day Global Concert bit će održan u Tangeru u Maroku. U obilježavanju Međunarodnog dana jazza ove godine pridružili su se i brojni hrvatski eventi i koncerti koje je UNESCO uključio u Svjetski popis jazz manifestacija.
 


Reci što misliš!