Događaji

ispunili sve kriterije

Hrvatska pri kraju puta prema članstvu u Schengenu

Hrvatska pri kraju puta prema članstvu u Schengenu
Dino Stanin/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je danas da je Hrvatska značajno unaprijedila tehničku zaštitu granice, značajno investirala, čemu su pridonijela i sredstva Europske unije, te da je 6.500 hrvatskih policajaca danonoćno na granici već nekoliko godina

Upitan očekuje li da će se ulazak Hrvatske u Schengen odvijati prema prije najavljivanom  ritmu, poručio je da će Hrvatska učiniti sve po tom pitanju te dodao da se na svim razinama i sa svim vladama razgovara o toj temi.
 
''Mislim da se polako stječe taj momentum da dođe do odluke na razini Vijeća. Europska komisija i povjerenica Johanssom su više puta naglasili da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za Schengen. Nema ni jednog novog akta koji bi Komisija trebala pripremiti ili predstaviti Vijeću, već je sada pitanje političkoga konsenzusa na Vijeću da stvar ide prema odluci. Slovenija koja predsjeda nam daje snažnu potporu. Po meni, razgovori tijekom slovenskog predsjedanja, a potom i francuskog, trebali bi biti ključni da se ostvari taj strateški cilj Hrvatske, a to je članstvo u šengenskom prostoru'', zaključio je Plenković.


Reci što misliš!