Zabava

longevity

Ljudi koji žive 100 godina jedu ovih deset namirnica

Ljudi koji žive 100 godina jedu ovih deset namirnica
Pixabay

Grčku Icariju je stogodišnjak koji tamo živi opisao kao otok na kome ljudi "zaborave umrijeti“, i jedna je od pet plavih zona u kojima ljudi žive najduže.

Slavna grčka kuharica Diane Kochilas ima korene u Icariji, te je za CNBC otkrila što jedu ljudi koji žive 100 godina kako bi prkosili bolestima i smrti.

Godine 2009. grčki liječnici i istraživači su otkrili da je 13 posto stanovnika tog otoka u njihovoj studiji bilo starije od 80 godina, što je oko 1,5 posto svjetske populacije i oko četiri posto u Sjevernoj Americi i Europi. Ljudi na otoku su imali deset puta veće šanse da dožive 100 godina od Amerikanaca.

1. Grah  i mahunarke

Grah i mahunarke su među osnovnim sastojcima ikarijske dijete.

Dokazano je da njihovo dodavanje u svakodnevne obroke produžava životni vijek i može vam pomoći da postepeno izbacite meso iz ishrane.

2. Češnjak

Stanovnici Icarija se zaklinju da je češnjak glavni prirodni sastojak koji daje zdravlje.

“Moja kći radi preventivni napitak od sirovog češnjaka, planinskog čaja ili od kadulje, đumbira i meda, koji pije kada je hladno ili osjeća da će se razboljeti“, otkrio je Icarijanac Jorgos Stenos (91).

3. Žitarice

Integralne žitarice su sastavni dio ishrane na Icariji.

4. Bilje

Nebrojeno bilje raste samoniklo na Icariji i većina se može uzgajati kod kuće.

Najdugovječniji ljudi preferiraju: lovorov list, origano, tisu, majčinu dušicu i nanu.

5. Orasi

Orašasti plodovi su važan sastojak mnogih grčkih recepata.

6. Masline

Masline su bile osnovni dio grčke ishrane od prapovijesti. Jedu se same ili u salatama.

7. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je namirnica koja definira mediteransku ishranu i neizostavna je.

Mnoge zdravstvene prednosti povezane s mediteranskom ishranom pripisuju se zdravstvenim svojstvima maslinovog ulja. Diane preferira ekstra djevičansko maslinovo ulje.

8. Morska sol

“Na Icariji, mnogi ljudi, uključujući i mene, koriste morsku sol koja se sakuplja u malim prirodnim slanim bazenima koji su se formirali eonima duž stjenovite obale otoka“, rekla je Diane.

“Boljeg je ukusa od obične kuhinjske soli, koja dolazi iz rudnika i koja je u velikoj mjeri prerađena“, dodala je.

9. Med

Dnevna konzumacija meda jedna je od tajni dugovječnosti otočana. Med je antibakterijski, bogat antioksidantima, uključujući flavonoide, i, za razliku od bijelog šećera ili umjetnih zaslađivača, pomaže tijelu da regulira razinu šećera u krvi.

Mnogi ljudi na Icariji svako jutro jedu žlicu meda.

10. Suho voće

“Smokve i suho grožđe su dva sušena voća koja uvijek imam pri ruci za slana jela, posebno dodajući ih u salate i rižu“, rekla je Diane, prenosi Danas.


Reci što misliš!