Događaji

dani masline 2024.

Plaketa “Stanko Ožanić” za pokojnog profesora Ivu Miljkovića

Plaketa “Stanko Ožanić” za pokojnog profesora Ivu Miljkovića

U sklopu svečanog otvaranja Dana masline ispred JK Uskok s početkom u 15 sati danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili.

Dubravko Miljković, sin pokojnog profesora Ive Miljkovića, najavio se da će doći iz Zagreba po priznanje i plaketu “Stanko Ožanić” za  znanstveni doprinos maslinarstvu i uljarstvu koju je njegovom ocu lani dodjelio  Ocjenjivački sud Međunarodnih Dana masline  2023.

Po nagradu uvaženi profesor tada nije mogao doći, a u međuvremenu je 20. listopada 2023., u svojoj 92. napustio  ovaj svijet.

“Jako mi nedostaje tata. Zajedno smo živjeli i bili  jako povezani”, poručio je  Dubravko. Plaketa za njegovog uvaženog oca bit će uručena danas na svečanom otvaranju 26. Međunarodnih Dana masline istodobno kad i ovogodišnjim laureatima. 

Bit će pročitano i obrazloženje za nagradu koje je napisao Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora i Predsjednik povjerenstva za priznanja. Jusup je život i djelo uvaženog profesora i doajena hrvatskog voćarstva dobro poznavao i o njemu pisao. 

Podsjetimo, profesor Miljković je objavio 23 stručno-popularne knjige i time obogatio hrvatsku voćarsku literaturu. Od mladosti je zaljubljenik u maslinu. U maslinarstvu je razvio široku istraživačku aktivnost i objavio više znanstvenih radova iz maslinarstva doma i u inozemstvu.

Bio je ekspert FAO za maslinarstvo i lupinasto voće. Primio je zahvalnicu FAO za razvoj maslinarstva na Sredozemlju i priznanje UNDP/FAO za dugogodišnju uspješnu suradnju na proučavanju ekofiziologije masline i uvođenje novih tehnologija u maslinarstvu, ističe se u obrazloženju nagrade.

U sklopu svečanog otvaranja Dana masline ispred JK Uskok s početkom u 15 sati  danas će biti dodjeljena priznanja i ovogodišnja priznanja laureatima koji su ih svojim radom i ponašanjem zaslužili. 

Posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu

Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Priznanje Uzorni maslinar dobio je  Nikša Ivanac iz Ugljana,  a  Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.  Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu  i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Nakon dodjele nagrada laureatima slijedi okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja   mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i  Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

Istom prigodom  predstavljen je  su  Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc.  Marijana Tomca i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing. 

Potom s početkom u 18 sati slijedi proglašenje šampiona i najboljih maslinovih ulja uz prigodni domjenak, uz inćune, srdele, domaća vina i pjesmu Vokalne skupine Kantalice.

Sutradan, u subotu Dani masline nastavljaju nizom događaja u Povljani na otoku Ugljanu. 

Radi se zapravo o plakatu  dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,   zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

 


Reci što misliš!