Događaji

#turizam

U Biogradu od početka godine ostvareno gotovo 80 posto noćenja u odnosu na 2019.

U Biogradu od početka godine ostvareno gotovo 80 posto noćenja u odnosu na 2019.
Grad Biograd na Moru

Svjedoci smo još jedne dobre turističke sezone, unatoč teškoćama s pandemijom i njezinim popratnim pojavama. Strahovanja i svakodnevna neizvjesnost ipak nisu ozbiljnije ugrozili samu sezonu što najbolje govore i podaci biogradske Turističke zajednice.

Oni potvrđuju da je u prvih devet mjeseci ove sezone u gradu Biogradu boravilo 156.698 turista, a koji su u tom periodu ostvarili 1.030.047 noćenja, što je sve bliže onoj 2019. s kojom sve uspoređujemo, a kada je broj dolazaka  iznosio 216.861, a broj noćenja 1.309.512.

Iako još ne možemo govoriti o povratku one „stare sezone“ na kakvu smo navikli ipak ovogodišnji značajniji pomak sve više odaje sliku koja svojim štihom i imageom potvrđuje kvalitetu i prepoznatljivost grada Biograda. Prepune plaže tijekom dana, poluotok i šetnice u večernjim satima, puni restorani, picerije, kafići te jednostavno, ulice pune života, bila je bez sumnje slika u kojoj smo ovoga ljeta mogli uživati. Za sam doček domaćih i stranih gostiju uz brojna ograničenja Grad i Turistička zajednica nastojali su pokazati kao dobri domaćini koji drže do svojih gostiju, te im omogućiti ugodan, iako nešto malo drugačiji boravak u gradu.

Tako možemo slobodno reći  da domaći i strani gosti, kao i domaći žitelji, nisu ostali ravnodušni na cvijećem „okićen“ biogradski Centralni gradski park, a u sred koga dominira veliko cvjetno srce. Viseći cvjetni aranžmani svakako su ugodan prizor za oko ali i relaksirajući faktor, te bez sumnje djeluje pozitivno i na raspoloženje. Uza sve epidemiološke mjere bilo je teško organizirati brojna kulturno zabavna događanja koja su bila planirana, no nešto od toga se ipak uspjelo ostvariti i to uglavnom na otvorenim prostorima.

Neke od njih svakako moramo spomenuti, a to su prije svega koncerti biogradske Gradske glazbe, koji su se održavali na Narodnom trgu, a na toj pozornici na otvorenom odigrale su se i dvije kazališne predstave. Pod nazivom „Biograd na dlanu“ upriličena je turistička šetnja gradom kroz koju su posjetitelji mogli bolje upoznati grad, njegove kulturne, povijesne i sakralne znamenitosti, koje pričaju zanimljive priče davne povijesti ovoga grada i kraja. Jedan detalj iz tog „đira“ je i uprizorenje dolaska kralja Petra Krešimira IV. koje je upriličila Ivana Zrilić sa djecom. Naime njegov dolazak na Badnji dan u biogradsko zaleđe i siromašnu obitelj, a kada je kako priča kaže i prvi put na tom području pao snijeg. Crkve, crkvice i spomenici ovoga grada također imaju svoje priče, a njih je doista vrijedilo poslušati uz vrsne vodiče ovog biogradskog „đira“.

Za bolje poznavanje bogate biogradske povijesti valjalo je posjetiti i Zavičajni muzej koji u pet odjela čuva pravo povijesno bogatstvo. U tom ambijentu održano je tijekom ljeta nekoliko promocija knjiga ali i prigodnih izložbi. Jednu koju svakako moramo izdvojiti je izložba fotografija pod nazivom „Crno -bijelo u boji“ domaćeg fotografa dr. Vinka Pešića, koja je izazvala veliku pozornost i bila jedna od najposjećenijih. Na ulicama, posebno rivi pojavilo se nekoliko glazbenika koji su na distanci ipak odradili svoj predviđeni nastup, a koliko se na kraju večeri našlo u šeširu ne znamo. No, još veseliji nastup priredili su nam ovoga su ljeta Slavonci, članovi KUD „Šokadija“. Pjesmom i plesom duž rive u svojim raskošnim nošnjama privukli su pozornost svih gostiju koji su se tu večer našli na biogradskoj rivi a gradu su „ispjevali“ i bećarac „Biograde morat ću te slikat, pa te neću zaboravit nikad“