Događaji

#turizam

Biograd bilježi puno veći broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje ni blizu predpandemijskoj 2019.

Biograd bilježi puno veći broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje ni blizu predpandemijskoj 2019.
Grad Biograd na Moru

Grad pun gostiju, turisti konačno ipak pristižu u većem broju a za koji dan očekuje se i znatno veći priliv, jer ipak srce je sezone, ona takozvana „špica“.

Ove godine uz prisutnost pandemije i svih mjera koje epidemiolozi propisuju, sezona je dakako nešto skromnija, no, ipak je to sezona na kakvu smo navikli i kakvu pamtimo u ovim ljetnim mjesecima u našem gradu.

Najbolji primjer su gradske plaže gdje sve vrvi od gostiju ali i ulice i trgovine, gdje jer ipak se ponešto i kupi za suvenir, uspomenu. Za prvih šest mjeseci ove godine prema podacima Turističke zajednice, grad Biograda bilježi 33.182 dolaska, što stranih što domaćih gostiju, a oni su u tom periodu ostvarili ukupno 174.204 noćenja.

Iako je taj broj znatno veći u odnosu na 2020., još uvijek nije bolji od one iz 2019. kada je u istom periodu evidentirano 79.643 dolazaka i ostvareno 33.647 noćenja. No već ovog nadolazećeg vikenda ukoliko nam i vrijeme bude išlo u prilog moglo bi doći do znatnog povećanja i to u svim smještajnim kapacitetima. Za sada na tom planu još uvijek prvo mjesto da tako kažemo, drže kampovi, dok je privatni smještaj nešto slabije popunjen kao i hoteli u kojima još ima dovoljno mjesta.

Svakako valja kazati kako i ovim podacima o boravku gostiju u našem gradu nisu obuhvaćeni podaci iz nautike, a nautičari su i ove sezone izuzetno dobro popunili naše marine i luke. Struktura gostiju koji borave na našem području uglavnom se puno ne mijenja, te su i ove sezone naši najbrojniji gosti bili  domaći turisti, zatim standardno dobra posjeta Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca, Slovaka, Mađara i drugih.

Znatan nedostatak ovogodišnjem biogradskom ljetu su nedostatni sadržaji kojih zbog pandemije ove sezone u gradu nema i oni će se  zasigurno odraziti na ukupnu sezonu, turističke brojke ali i zadovoljstvo gostiju. Neki od ugostiteljski objekata u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama nastoje upriličiti neka od događanja kako bi ipak zabavili i raspoložili goste. Jedan od primjera je i zabava za najmlađe, a gdje smo u prolazu na hotelskoj terasi Ilirije zatekli animatore i mališane kojima je u posjet stigla omiljena maskota. A nešto dalje i malo kasnije u večernjim satima iz nekog „kantunića“ začula se i lagana dalmatinska pisma koju valja poslušati barem za ugođaj i raspoloženje.

​​​

Reci što misliš!