Događaji

#migracije

Plenković: Hrvatska će štititi svoje granice

Plenković: Hrvatska će štititi svoje granice
AP Images

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirajući stanje u Afganistanu izjavio je u srijedu kako će učiniti sve da Hrvatska štiti svoje granice te da se zajedničkim naporima i razgovorima s partnerima izbjegne novi veći izbjeglički val koji bi onda destabilizirao stanje u samoj Europi.

"Učinit ćemo sve da Hrvatska štiti svoje granice, a da se zajedničkim naporima i razgovorima s drugim partnerima izbjegne novi veći izbjeglički val koji bi onda destabilizirao situaciju u samoj Europi", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je i da će Hrvatska pokušati pomoći osobito ženama, ali i svima koji bi sada mogli biti ugroženi. "Cijela politika na razini EU ide za tim da pomognemo ljudima koji su sudjelovali u procesu izgradnje države. Nažalost, to u ovom trenutku očito nije uspjelo, premda je uloženo jako puno sredstava pa i ljudskih života i niza napora međunarodne zajednice u Afganistanu", kazao je.

Naveo je i da su na sjednici govorili o stanju u Afganistanu pri čemu je najvažnije bilo učiniti maksimalan napor da se svi hrvatski državljani vrate natrag iz te zemlje, što se i dogodilo. Rekao je i da će Hrvatska u prvoj fazi primiti 20-tak osoba iz Afganistana, koje su radile dok su kontingenti hrvatske vojske sudjelovali u toj zemlji ili su na neki drugi način bili povezani s Hrvatskom. Uz to, pomoći će se i dijelu ljudi koji je radio za diplomatska predstavništva (prevoditelji, suradnici i sl).

Plenković je, na novinarski upit vezan uz ministra financija Zdravka Marića i njegov boravak na jahti, na kojoj je proveo dio godišnjeg odmora, kazao da je Marićevom objavom na čijoj je jahti bio ta priča završena. "Marić je komunicirao o kome se radi, obavijestio je o tome i Povjerenstvo  za odlučivanje o sukobu interesa. Ne znam o kome gospodinu se radi, prvi put sam čuo za to ime", rekao je.