Događaji

#biograd

Mladi Biograđani sudjeluju u projektu „Ispiši stranice koje pomiču granice“

Mladi Biograđani sudjeluju u projektu  „Ispiši stranice koje pomiču granice“
Grad Biograd na Moru

Ovo je samo jedan od projekata koji je realiziran u biogradskoj osnovnoj škol, a vezan je uz obilježavanje Dana škole ali i uz godinu čitanja, koju također valja prigodno obilježiti. Kazala nam je to Antonia Bunja, knjižničarka knjižnice OŠ grada Biograda.

Ovaj i drugi slični projekti provode se s ciljem poticanja i zanimanje za čitanje, jer godina je čitanja ujedno i prilika da se malo više nego obično družimo s knjigom. Da ju na različite načine približimo djeci, a djeca su radoznala i željna znanja samo ih treba usmjeravati na odgovarajući način, kaže ona.

Naša knjižnica broji blizu 9000 jedinica knjižne građe, što svakako nije malo. Uz obvezni učenički i učiteljski fond sadrži i glazbenu zbirku za potrebe Glazbene škole koja djeluje u sklopu Osnovne škole. Svakako je zanimljiva i činjenica da u knjižnici kao izvannastavna aktivnost djeluje i grupa Mladi knjižničari, a koja je zbog trenutne epidemiološke situacije podijeljena u dvije manje skupine. Učenici ove grupe uglavnom su učenici petih i šestih razreda koji pomažu u radu školske knjižnice, upoznaju se sa knjižničarskom strukom, a što obuhvaća pronalaženje, zaduživanje i razduživanje knjiga i sl. No, oni također sudjeluju u obilježavanju prigodnih datuma, obljetnica i slično, i to izradom plakata u raznim kreativnim radionicama. Cilj grupe je prije svega druženje i zabava, a kroz to osvijestiti učenike o važnosti obilježavanja datuma iz povijesti i kulture, kako ti događaji i ljudi ne bi bili zaboravljeni.

Kako je odlukom Vlade 2021. godina proglašena „Godinom čitanja“ mi u našoj knjižnici provodimo niz čitateljskih programa i aktivnosti kako bi potaknuli na važnost knjige i čitanja kod najmlađih. Prvi je program „Kutak za čitanje“ koji uključuje suradnju učitelja i knjižničara u svrhu poticanja čitanja kod učenika nižih razreda (1. do 4. razreda). Cilj je izraditi (razredni) kutak za čitanje u kojem će se odvijati razne čitalačke aktivnosti koje uključuju čitanje i rad na tekstu, crtanje stripa, inovativni pristup obrade lektire, te izrade slikovnica i slično.

S ciljem poticanja na čitanje te interesa naspram lektirnih naslova učenici 4.a razreda sa svojom učiteljicom Katarinom Katičin i školskom knjižničarkom Antoniom Bunja sudjelovali su u projektu „Otkrij tajnu za budućnost sjajnu“. Kao inspiracija poslužio je naš poznati pjesnik i književnik Gustav Krklec i njegova višestruko nagrađivana knjiga „Majmun i naočale“. Tijekom rada najviše smo se fokusirali na fantastične Telegrafske basne koje su učenicima poslužile kao inspiracija za njihove raznovrsne aktivnosti koje su kasnije rezultirale različitim uradcima. Polaznici su najprije čitali, radili sadržajnu analizu ili ilustrirali basne (pjesmice). Na slijedećem satu izradili smo razredni plakat, nakon što smo prikupili najvažnije podatke i pjesniku i prikupili prigodne fotografije vezane uz lektiru te njime upotpunili plakat. Na kraju projekta napravili smo mali kutak za čitanje u kojem su učenici demonstrirali sve što su prethodno naučili. Dakle čitali su, pjevali su (repali ),izložili svoje ilustracije na školskom panou i zajedno se fotografirali na kraju. Sve to prikazali smo i u kratkom filmu koji prati tijek projekta od početka do kraja.

S učenicima prvih i drugih razreda u Kutku za čitanje čitali smo slikovnicu, a nakon čega su se svi učenici uključili u raspravu o pročitanom, te iznijeli svoje dojmove. Potom su dobili zadatak da na dobivenom predlošku za slikovnicu nacrtaju i prizore iz teksta.

Drugi program koji slijedi je naš Školski čitateljski klub, koji je namijenjen učenicima od 5. do 8.razreda a temelji se na grupi učenika koji čitaju istu knjigu, nakon čega slijedi kviz, križaljka, zajednički sastanak i rasprava.
Ovaj projekt obzirom na situaciju odvijati će se najvjerojatnije on-line, a on se u pravilu i normalnim uvjetima lako može premjestiti u knjižnicu. Uglavnom za sada se virtualni sastanci održavaju jednom mjesečno putem aplikacije Teams, dok se knjige biraju po dogovoru voditelja i članova Kluba, kazala naj je Antonia Bunja.