Sci-Tech

održivi razvoj

Cres među prvima uveo sustav gospodarenja otpadom

Cres među prvima uveo sustav gospodarenja otpadom

Cres je među gradovima koji su najviše povećali izdvajanje za otpad. Također, jedan je od prvih u državi sa sustavom gospodarenja otpadom.

Grad je tako uložio u sanaciju divljih odlagališta i izgradnju reciklažnog dvorišta u naselju Valunu. Također, tu je i sufinanciranje projektne dokumentacije za izradu novih kanalizacijskih priključaka na predjelu Grabar.

U izdvajanja za zaštitu okoliša ubrajaju se i poslovi deratizacije i dezinsekcije, te pomoć i financijska potpora udrugama koje se bore za zaštitu okoliša. Nevladine udruge na koje se to odnosi su Sredozemna medvjedica, Ruta, ROGMO, Cres Insula Activa, Smergus, Grabrovica i SRD Parangal.

Grad je ostvario i dva europska projekta

Tijekom 2022., Grad je predvodio realizaciju dva značajna projekta u području zaštite okoliša, uz financijsku podršku Europske unije. Ovi projekti, poznati kao “Čiste plaže” i CLINEMI, imali su ključnu ulogu u očuvanju okoliša. Cilj projekta “Čiste plaže” bio je istražiti različite aspekte morskog otpada na plažama otoka Cresa te analizirati uzroke i porijeklo tog otpada.

S druge strane, u projektu CLINEMI sudjelovale su lokalne jedinice samouprave s Krka i Lošinja. Projekt se fokusirao na pripremu strateških dokumenata s ciljem poticanja ekološki prihvatljivog prometa na području otoka Krka, Cresa i Lošinja. Ova inicijativa postavila je temelje za buduće investicije u održivi prometni sektor na ovim otocima.

“Cres kao predvodnik energetske tranzicije”

“Grad Cres predvodnik je energetske tranzicije u Hrvatskoj, a među prvima je uveo suvremeni sustav gospodarenja otpadom zahvaljujući kojem se od 2017. godine na otoku više ne odlaže komunalni otpad već se odvozi u županijski centar. Svjesni smo da je Cres još uvijek ekološki sačuvan otok, bez prevelike izgradnje, te ga takvog želimo zaštiti za sljedeće generacije, stoga provodimo razne projekte kojima je cilj očuvanje okoliša, a uspješni smo i u povlačenju europskih sredstava za njihovo provođenje” – istaknuo je Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa.


Reci što misliš!