Događaji

#biograd

"Biograd na Moru - prijestolni i krunidbeni Grad hrvatskih kraljeva"

Bogatstvo kulturne baštine Grada Biograda poznato je diljem Europe i svijeta, a njegove prepoznatljive i rijetke zbirke čuvaju se u prostorijama Zavičajnog muzeja Grada, dok se dio fundusa još nalazi u depoima koji čeka da bude obrađeni, te adekvatno prezentirani javnosti.

Zadnjih se godina na planu učinilo puno toga, a jedna od zanimljivosti je i nedavno tiskan katalog pod nazivom „Prijestolni i krunidbeni Grad hrvatskih kraljeva“. Nakladnik ovog vrijednog kataloga je Zavičajni muzej grada Biograda i Hrvatski povijesni muzej, a realiziran je uz potporu i podršku Grada Biograda.

„Među najljepše predjele dalmatinskog primorja broji se onaj dio zadarskog kanala, što se, ograđen sa desetak otoka i otočića, proteže među otokom Pašmanom i kopnom od Tukljače do Pručanika. To je biogradski zaljev……stoji u uvodnoj riječi ovog kataloga. Sam katalog  međutim sastoji se od dvanaest tema koje govore o ključnim elementima vezanim uz srednjovjekovni Biograd-od Petra Krešimira IV., biogradske katedrale i biskupije, benediktinskih samostana, saborovanja, organizacije kraljevskog dvora i života slobodnih seljaka, kmetova, zatim krunidbe Kolomana Arpadovića i dočeka njegove zaručnice, normanske princeze Buzile, pa sve do biogradskog gospodarstva, uzroka i posljedica njegova razaranja te brojnih svjedočanstava raznih putopisaca.

Ove je teme svojim ilustracijama, vrlo maštovito i duhovito vizualizirao Milan Trenc, pisac i ilustrator dječje knjige „Noć u muzeju“ po kojoj je snimljen istoimeni holivudski blockbuster. Uz njegove ilustracije važan aspekt izložbe predstavlja i muzejska građa. Iz srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja Biograd izabrano je šest kamenih ulomaka preko kojih se posjetiteljima približio i dočarao srednjovjekovni Biograd.

Sam Grad Belgrad/Biograd (bijeli grad) Alba, Alba regale (u značenju prijestolnica kraljeva), zatim Zara Vecchia (Stari Zadar) samo su neka od imena našega grada Biograda. U njemu su se kao što je poznato krunili Ugarski kraljevi pa su ga slijedom toga nazivali  i Albamaris, Alba Martima, Belgradum  supra mare, primorski kraljevski grad, bijeli grad na moru, Biograd na Moru. A taj naš grad Biograd s tako poznatom i značajnom poviješću, predstavljen je u ovom katalogu iznimnim tekstovima i prekrasnim fotografijama.

Nakladnik je Zavičajni muzej Biograd na moru i Hrvatski povijesni muzej te dakako Grad Biograd. Nakladu od 500 primjeraka potpisuju Draženko Samardžić i Matea Brstilo Rešetar, dok je autorica tekstova Ela Jurdana, a katalog je grafičko i likovno oblikovala Ana Filep. Svakako vrijedi ponoviti kako je za ilustracije zadužen Milan Trenc, do su fotografije Ivane Asić, te prijevod Petre Braun