Događaji

#biograd

Drugi znanstveno–stručni skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu

Drugi znanstveno–stručni skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu
Marko Ledenko - Mane

U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te u suradnji s Gradom Biograd na Moru priprema se održavanje II. znanstveno-stručnog skup Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu, što je povod za razgovor s predsjednikom Organizacijskog odbora dr. sc. Josipom Čerinom.

Kada će se i gdje održati skup?

Dogovoren je termin održavanja II. znanstveno-stručnog skupa Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu za 11. lipnja 2021., u Biogradu na Moru, u Kapetanskom klubu marine Kornati, Šetalište kneza Branimira 1, u prigodi obilježavanja 30. obljetnice početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, uz pridržavanje mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u cilju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Skup će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Možete li nam otkriti pojedinosti vezano za pripremu i organizaciju skupa?

Inicijativa za organiziranjem ovog skupa dogodila se netom nakon uspješno održanog skupa u rujnu 2019. godine. Prijedlog je sudionika skupa bio dodatno istražiti doprinos hrvatskih branitelja biogradsko-benkovačkog kraja u Domovinskom ratu te prikazati život na ratom pogođenom području. Postavili smo tri okvirne tematske cjeline:

  • ratne postrojbe koje su branile biogradsko-stankovački kraj,
  • hrvatske žrtve u Domovinskom ratu i
  • život na ratom pogođenom području.

Koliko se sudionika prijavilo za skup?

Sa zadovoljstvom mogu reći da je odaziv bio dobar. Nakon prijava na skup uslijedila je neposredna komunikacija s autorima kako bi se obuhvatile željene teme u najvećem mogućem opsegu. Trinaest radova je prošlo recenzijski postupak, a rukopisi se nalaze na prijelomu u tiskari. Nakon skupa ostaje mjesec dana za možebitne ispravke nakon čega će se doslovno sutradan krenuti u tiskanje zbornika radova.

Čemu tolika žurba za tiskanjem zbornika?

Ne radi se o žurbi, već o obvezi prema autorima da se njihov rad čim prije objavi i odgovornosti prema budućim čitateljima. Stav organizacijskog i programskog odbora je da se na skup poziva u pravilu samo autore radova. Nismo za „luksuz“ da se radovi prikupljaju godinama te da se time dovede u pitanje izdavanje zbornika. Nadam se da će zbornik radova   biti poticaj drugim autorima za pisanje o temama iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata te kako bi se sačuvala istina i sjećanje na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve.

Jeste li prikupili dovoljno sredstava za organizaciju skupa i tiskanje zbornika radova?

Ove godine smo odlučili tražiti potporu od donatora. Donator je Ilirija d.d. Biograd na Moru i partneri. Naravno da to nije slučajno, jer tadašnje Hotelsko poduzeće Ilirija davalo je logističku potporu koja se odnosila na prehranu i smještaj hrvatskih branitelja. Uprava Ilirije molbu je bezrezervno prihvatila istaknuvši kako im je čast biti domaćinima te se još jednom žele zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su obranili biogradsko-stankovački kraj.  


Reci što misliš!