Događaji

#covid-19

Capak do kraja ožujka najavio više od 500 tisuća novih doza cjepiva

Odgovarajući na pitanja novinara Krunoslav Capak je rekao da bismo u ovom tjednu trebali primiti 23.400 doza Pfizera, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece. Moderna je najavila da će 25. veljače isporučiti doze.

 - Do kraja ožujka, osim ovih nešto više od 210.000 doza koje smo zaprimili do sada od sva tri proizvođača, trebali bismo primiti još 508.630 doza cjepiva, rekao je Capak.

Na pitanje o podatku da je u ovoj godini u bolnicama zabilježeno oko 20 posto manje zahvata i pregleda pacijenata ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da prate podatke o izvršenosti posla u zdravstvenim ustanovama na mjesečnoj razini te da se oni kreću otprilike u opsegu od 19 do 28 posto. Dodao je da su veliku zdravstvenu ustanovu u Zagrebu morali preorijentirati da pruža zaštitu COVID-bolesnicima kako bi se druge ustanove rasteretile i mogle pružati drugu zdravstvenu zaštitu.

- U tome mislim da smo dijelom i uspjeli u onim okolnostima koje su objektivno bile moguće, dodao je.

Beroš je rekao i da nije dobro da ljudi zbog straha od zaraze izbjegavaju preventivne preglede, koji su iznimno važni.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o informaciji da oni koji se cijepe AstraZenecom najvjerojatnije neće morati nositi maske Capak je rekao da u ovome trenutku nikome ne bi rekli da ne nosi masku te da učinkovitost niti jednog cjepiva nije 100 posto.

- Dok nam se značajno ne smanji transmisija virusa i dok nam se ne smanje brojke oboljelih u populaciji, dotle je svima preporuka da nose maske, rekao je Capak.