Događaji

Zbog globalne pandemije

U Zračnoj luci Zadar prošle godine 85 posto manje putnika nego 2020.

U Zračnoj luci Zadar prošle godine 85 posto manje putnika nego 2020.
Marko Dimic/PIXSELL

Prema neslužbenim statističkim podacima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo o prometu na hrvatskim zračnim lukama, broj prevezenih putnika u prosincu prošle godine bio je za 82% manji nego u istom mjesecu 2019. godine.

Također, prema neslužbenim statističkim podacima,koje je objavila Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, ukupni broj prevezenih putnika u prošloj godini za 81% je manji u odnosu na 2019. A ta je godina bila zadnja rekordna po prometu ostvarenom na zadarskom aerodromu. O kolikom se padu radi na godišnjoj razni reako nam je službenik za odnose s javnošću ZL Zadar Nikola Barać. 

Što se tiče Zračne luke Zadar, imala je promet 85 posto manji, a te brojke zapravo nisu bile nekakvo iznenađenje s obzirom da prometa praktično do lipnja, pa čak i sredine lipnja nije bilo. Osim toga ZL Zadar je inače sezonska, a zimi je ionako slab promet, kaže Barać.

A pad operacija zrakoplova u svim hrvatskim zračnim lukama u odnosu na 2019. je 55 posto. Budući da je generalna avijacija bila u najmanjem padu i na razini od devedeset posto u odnosu na ranije godine, tako da je tu nadoknađen broj operacija što se tiče te generalne avijacije, dakle malih zrakoplova, turističkih i poslovne avijacije, dodaje Barać. 

Iako su neki avioprijevoznici na svojim stranicima već uvrstili Zadar u svoj red letenja za ovu godinu, pravo stanje bit će poznato nakon veljače. S obzirom da se sredinom veljače kompletiraju, odnosno potvrđuju sve te linije. No neki su prijevoznici i sami već objavili, primjerice Condor da se vraća za Frankfurt ili Ryanair koji je najavio liniju za talijanski Napulj. Operateri, naravno, imaju želju letjeti, samo se trebaju stvoriti uvjeti za letenje s obzirom na situaciju koja je nepredvidiva, ističe Barać.

A kakva će sezona letenja biti teško je predvidjeti zbog pandemije, posebno stoga jer plan cijepljenja u Europskoj uniji ne ide onim tempom kako se očekivalo, a sve više europskih zemalja strahuje zbog novih inačica virusa. A neki njemački stručnjaci predviđaju da bi ljeto moglo biti i gore, što se pandemije tiče, od zimskih mjeseci.