Događaji

Hvale vrijedno!

Zračna luka Zadar je pokrenula projekt elektrifikacije i ozelenjivanja

Zračna luka Zadar je pokrenula projekt elektrifikacije i ozelenjivanja

Zračna luka Zadar je pokrenula projekt elektrifikacije i ozelenjivanja. Aerodrom ovime želi preći na ekološki prihvatljiviju opremu i pridonijeti smanjenju emisije štetnih plinova. Hvale vrijedno!

U prvom redu Zadar mijenja vozila na fosilna goriva sa vozilima na električni pogon. Stoga će Zadar nabaviti dva električna tuga (vozilo za izguravanje zrakoplova), 5 električnih vozila za vuču kolica za prtljagu, jedne samohodne stepenice na električni pogon i jedan električni autobus za prijevoz putnika.

Ova vozila su daleko ekološki prihvatljivija, troše manje energije te manje novaca na održavanje što će biti ušteda Zračnoj luci, a imaju i daleko manju razinu buke. Zadar planira izgraditi i fotonaponsku elektranu snage 610 kW, kao i fiksne priključke za električno napajanje stacioniranih zrakoplova.

Ukupna vrijednost projekta je 16,2 milijuna EUR. Za isto je Zadar dobio 9,3 milijuna EUR bespovratnih sredstava Europske Unije. Bravo Zadar. Projekt se provodi do 31.10.2024, piše analitičar Alen Sćuric za zamaaero.


Reci što misliš!