Događaji

I dalje smo u ozbiljnoj fazi epidemije

Plenković zbog "neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih" kreće u izmjene zakona

Plenković zbog
Marin Tironi/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da su izmjene Zakona o zaštiti pučanstva radi zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija nužne s obzirom da određeni broj neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje drugih.

"Bazirali smo našu borbu protiv koronavirusa na povjerenju između građana i države. Uvjereni smo da većina sugrađana dobro razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali isto tako mislimo da je ovakav alat nužan s obzirom da određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, zato ćemo predložiti Saboru izmjene zakona", rekao je Plenković, koji je predsjedao sjednicom Vlade putem videolinka iz samoizolacije.

Vezano za epidemiološku situaciju rekao je da su brojevi i danas visoki, iako nešto niži u pogledu zaraženih nego prije tjedan dana.

Danas je zabilježeno 1830 novih slučajeva, a 74 osobe su preminule, što je najveći broj od početka epidemije. To je posljedica visokog broja zaraženih u proteklim tjednima, ustvrdio je Plenković. "Znamo da hospitalizacije kasne, nažalost, onda i ovakve fatalne situacije", dodao je.

Premijer je poručio da smo i dalje u veoma ozbiljnoj fazi epidemije, te je još jednom pozvao sve na odgovornost. "Zato smo i poduzeli restriktivne mjere sa ciljem da smanjimo zarazu i omogućimo održivost našeg zdravstvenog sustava i smanjimo opterećenja", naglasio je.

Putem videolinka na sjednici je sudjelovao i dio ministara, a Vlada će, najavio je Plenković, funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi nastavila s radom u sadašnjim okolnostima.