Događaji

Nacionalni stožer civilne zaštite

U Hrvatskoj 14 novozaraženih, do sad ukupno 495

U Hrvatskoj 14 novozaraženih, do sad ukupno 495
Damir Krajac/POOL/CROPIX

Na redovitoj poslijepodnevnoj konferenciji za tisak Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Beroš objavio je najnovije epidemiološko stanje u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je trenutačno 495 zaraženih što je povećanje za 14 u odnosu na podatke od jutros, odnosno 53 u odnosu na prethodna 24 sata.

"Još je prerano zaključivati o trendovima, ali smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate", kazao je ministar Beroš.

"Tijekom jutra je preminuo bolesnik koji je imao 74 godine, koji je iz Zagreba i koji je bio onkološki bolesnik. Izražavamo sućut njegovoj obitelji. ZAjedno se moramo boriti protiv ove infekcije", kazao je ministar Beroš.

Alemka Markotić kazala je da je osam bolesnika na respiratoru, od kojih jedan čeka laboratorijski test. Ostalih 70 bolesnika u Klinici su stabilni. "Nadamo se da neće trebati veću potporu. Od njih je troje nešto teže bolesnih", kazala je.

Krunoslav Capak kazao je kako za sada nema potrebe za karantenom u Biogradu.

Ministar Božinović potpisao je odluku za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu.

"Vi znate da smo dali preporuku još na početku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije.

Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 između utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače", kazao je Božinović.

"Molim da se pridržavaju svih mjera koje su propisane", dodao je.

"Razmatramo mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere, gdje se mora voditi računa o mjerama i ovisno o tome ćemo ih ostaviti i dalje na snazi", dodao je.


Reci što misliš!