Događaji

Veliko istraživanje zadarskih sociologa

Budućnost Centra za mlade: Mladi Zadrani ne žele "politiku u svoju butigu"

Budućnost Centra za mlade: Mladi Zadrani ne žele

Zadarski sociolozi Krešimir Krolo i Željka Tonković, docenti sociologije Sveučilišta u Zadru, predstavili su rezultate istraživanja provedenog na dvije tisuće ispitanika. Bili su to učenici, studenti i šira mlađa populacija u Zadru (18-35 godina). Neki podaci će vas iznenaditi!

Događanje je održano u sklopu projekta ZadrugArt, a voditelj Centra nezavisne kulture Andrej Fric kratko je podsjetio na do sada provedene aktivnosti.

U fokusu je istraživanja ono što mladi (ne) žele, a kakva je situacija u pogledu njihove konzumacije kulturnih i sportskih sadržaja?

Primjerice, srednjoškolci su u proteklih godinu dana uglavnom boravili na Baninama, Cinestaru, Gradskoj knjižnici, a nešto slabije su bili u kazalištu i muzejima. Studenti su više usmjereni i na vlastite studentske sadržaje (studentski klub, studentske udruge), a zanimljivo je spomenuti da stariji studenti i mlada populacija do 35 god. više posjećuju neke sadržaje koje se vezuju uz nezavisnu kulturnu scenu. 

Krešimir Krolo predstavio je i rezultate glazbenih preferencija. Kod učenika predvladavaju domaćice i elektronska glazba, studenti se više vole opustiti uz rock i strani pop, a šira populacija mladih voli rock i općenito urbaniji zvuk.

A što to mladi žele u Centru za mlade?

Učenici bi bili prilično pasivni promatrači, kazala je Tonković. Njima je na prvom jestu kafić, klub, koncerti, a žele i filmske projekcije i dnevni boravak. Iskazali su da bi manje participirali u samom "stvaranju" sadržaja.

Veći interes za angažman pokazuju studenti, kao i šira populacija mladih.

Studenti bi voljeli još i radionice, tečajeve, besplatnu edukaciju, savjetovalište...najviše ideja i potrebu za kreiranjem nudi šira mlada populacija. 

Sve ispitanike uglavnom povezuje odbojnost prema institucijama u koje nemaju povjerenje - ne žele političke uplive ni aktere u mjestu koje je namijenjeno za njih. 

Kada je riječ o upravljanju samim Centrom za mlade, sociolozi navode da se može postići više varijanti, koje jedna drugu ne isključuju - da to bude društveno-kulturni centar i/ili umjetničko aktivistički centar.

Budućnost se bliži, projekt napreduje, i svakim danom sve smo bliže otvorenju Centra za mlade. 

ZadrugArt će nastaviti s aktivnostima

Radionica: Uvod u sudioničko upravljanje

25. i 26. 11. 2019. u 17 sati

Nigdjezemska - SUDIONIČKO UPRAVLJANJE: GDJE JE KVAKA?

Voditeljica: Ana Žuvela

Ana Žuvela, znanstvenica s bogatim iskustvom rada na projektima sudioničkog upravljanja, upoznat će sudionike s ključnim odrednicama, konceptima, teorijskim konstruktima koji formiraju specifično područje sudioničkog upravljanja s posebnim fokusom na sudioničko upravljanje u kulturi. U predavanju neće biti izostavljen kritički osvrt na sudioničko upravljanje u kulturi kao ni argumentacija zašto se civilno-javno partnerstvo smatra pozitivnom praksom u promišljanju i oblikovanju novih i budućih organizacijskih i institucionalnih formata u kulturi. Zašto dva dana? Da Ana bolje upozna sve zainteresirane buduće korisnike, da svima objasni što i kako sa sudioničkim upravljanjem te da se zaista čuju ideje i potrebe budućih korisnika kako bi se što kvalitetnije implementirale prilikom izrade Modela sudioničkog upravljanja Centrom za mlade.

Radionica planiranja korištenja prostorija u Centru za mlade

27.11.2019. u 14 sati

Nigdjezemska

GDJE ĆEMO SE SMJESTITI?

Voditelji: Dinko Peračić i Miranda Veljačić (udruga Platforma 9,81)  

Cilj radionice je osmišljanje korištenja ovog novog prostora, kroz povezivanje postojećih i budućih programa s konkretnim prostornim resursima. Voditelji imaju dugogodišnje iskustvo u programiranju i gradnji prostora za kulturne i društvene programe. Rezultat će biti tlocrti zgrade i niz dodatnih prikaza s ucrtanim načinima korištenja i organizacijom prostora prilagođenim idejama sudionika radionice. Sudionici će prvo obići budući Centar za mlade da se bolje upoznaju sa karatkeristikama prostora, a potom slijedi radionički dio u Nigdjezemskoj.

O projektu ZadrugArt: 

Projekt je odabran za sufinanciranje na natječaju Ministarstva kulture "Kultura u centru – potpora razvoju javnog civilnog partnerstva u kulturi", u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.867.528,51 kn, od čega je  1.587.399,23 kn sufinancirano iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" koji je dio Europskog socijalnog fonda. Preostalih 280.129,75 kn osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture Zadar u partnerstvu s Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Koncertnim uredom Zadar. 

 

 


Reci što misliš!