Događaji

vijesti iz zemunika

Šezdeset tisuća sati naleta na Pilatusima - bez greške!

Šezdeset tisuća sati naleta na Pilatusima - bez greške!
HRZ

Piloti Eskadrile aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku ostvarili su u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine 60.000 sati naleta na avionima Pilatus PC-9M.

Posebna važnost ovog ostvarenja ogleda se u činjenici kako se od nabavke aviona 1996. pa do jubilarnih  60.000 sati naleta nije dogodio niti jedan ozbiljniji incident što je potvrda stručnosti i visokih standarda obučenosti i sposobnosti pilota i zrakoplovnih tehničara koji brinu oko održavanja i ispravnosti 17 aviona Pilatus PC-9M kojima je opremljena Eskadrila aviona. 

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvaren šezdeset tisućiti sat naleta na Pilatusima U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostvaren šezdeset tisućiti sat naleta na Pilatusima

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić istaknuo je kako su sve generacije hrvatskih vojnih pilota aviona završile školovanje na Pilatusu PC-9M.

Riječ je o jednom od najboljih školskih aviona u svijetu, a današnji ostvareni nalet od 60.000 sati potvrda je kako je Hrvatska vojska izabrala sjajan avion koji se pokazao uistinu vrhunskim za obuku hrvatskih vojnih pilota, a zasigurno najbolji promotori mogućnosti aviona, ali i sposobnosti hrvatskih pilota predstavljaju piloti „Krila Oluje“, iznio je pukovnik Ribarić. 

Uz Pilatuse, Eskadrila aviona ima i pet aviona ZLIN-242 L koji služe za selekcijsko letenje i početnu fazu obuke kadeta. 

Na avionima Pilatus PC-9 provode se svi razdjeli obuke u školovanju pilota aviona, a eskadrila je na istom avionu uspješno provela i obuku 38 pilota iz Sultanata Oman. Također, avionima Pilatus eskadrila sudjeluje u zračnoj potpori Obalnoj straži te u potpori obučnih i vježbovnih aktivnosti drugih postrojbi Hrvatske vojske. 

Šezdeset tisućiti sat naleta izveli su zapovjednik EA pukovnik Ribarić i kadet na obuci za vojnog pilota Bruno Bulum, koji su pritom letjeli  na avionu oslikanom posebnim oznakama i obilježjima  povodom jubilarnih 50.000 sati naleta kojeg su ostvarili 2014. godine. 

 


Reci što misliš!