Događaji

masovni prosvjedi

Argentina: Deseci tisuća prosvjednika protiv Macrijevih mjera štednje i astronomskih poskupljenja

Argentina: Deseci tisuća prosvjednika protiv Macrijevih mjera štednje i astronomskih poskupljenja

Deseci tisuća Argentinaca prosvjedovali su u Buenos Airesu u četvrtak u prvom u nizu planiranih prosvjeda protiv programa mjera štednje predsjednika Mauricija Macrija i povećanja cijena komunalnih usluga.

Macri je ukinuo subvencije za komunalne usluge i druge službe da smanji kronični fiskalni deficit u zemlji, zbog čega su se rate za struju i plin povećale 2000 posto od početka njegova mandata, prema procjenama lokalnih medija.

Ove godine očekuje se da se rate još povisuju.

"Ljudi ne mogu spojiti kraj s krajem. Sve mjere koje je donijela vlada idu protiv radnika", rekao je za vrijeme prosvjeda Pablo Moyano, predsjednik sindikata vozača kamiona.

Tjedne demonstracije planirane su za početak veljače, te da se poveća pritisak na Macrija da riješi ekonomsku krizu u zemlji prije predsjedničkih izbora krajem godine.

Prošle godine, kad je zabilježen gospodarski pad, inflacija se bližila 50 posto, a pesos je izgubio blizu 50 posto vrijednosti, Macri je sklopio nepopularan sporazum s MMF-om vrijedan 57 milijarda dolara a u zamjenu se obvezao smanjiti deficit.

Prosvjed, za koji svjedoci kažu da je okupio 20.000 ljudi, organizirali su sindikat vozača kamiona i savez radničkih sindikata.


Reci što misliš!