Događaji

od 2014. zabilježeno 18 fizičkih napada i 30 prijetnji

HND: Zabrinjavajući izostanak osuda prijetnji i napada na novinare

HND: Zabrinjavajući izostanak osuda prijetnji i napada na novinare
Marina Prokic / Freepik

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko upozorio je u ponedjeljak na zabrinjavajući izostanak osuda najviših dužnosnika na napade i prijetnje novinarima.

Zovko je na konferenciji za medije u Novinarskom domu istaknuo da HND u bazi podataka od 2014. bilježi 18 fizičkih napada na novinare i čak 30 prijetnji, ali je taj broj realno puno veći jer novinari često ne prijavljuju prijetnje.

Očigledan je porast nasilja i prijetnji novinarima, a nadležne institucije svojom šutnjom i nečinjenjem pristaju biti suučesnici u tome. Zabrinjavajućim je u tom kontekstu ocijenio odgovor iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na nedavne prijetnja smrću novinarima Indexa, u kojem se to proglašava "iskazivanjem nezadovoljstva čitatelja", odnosno izražavanjem mišljenja.                   

Potpredsjednik Izvršnog odbora HND-a Denis Romac ustvrdio je kako su prijetnje novinarima postale svakodnevne u komentarima na društvenim mrežama i portalima. Tamo su, kaže, otvorene prijetnje postale samorazumljive, pa gotovo više nitko na to ne obraća pozornost, što je opasno za društvo.

Prijetnje političarima efikasno se rješavaju, ali ne i one upućene novinarima, što je simptom dubljeg problema. Time se relativiziraju i marginaliziraju novinarska upozoravanja na probleme, a ohrabruju počinitelji i obeshrabruju novinari.

Zastrašivanje i autocenzura

Krajnja je posljedica - zastrašivanje i autocenzura, naglašava Romac, a cilj takvog diskursa je onemogućavanje svake suvisle rasprave u društvu.

Potpredsjednica Izvršnog odbora HND-a Slavica Lukić upozorila je da su fizički napadi i prijetnje najbrutalniji oblik pritiska na novinare, no postoje i manje vidljivi pritisci oglašivača i agencija za odnose s javnošću.

S druge strane, kazala je, mehanizmi zaštite novinara vrlo slabi i krhki, a poseban su problem učestali sudski progoni novinara i često donošenje osuđujućih presuda koje su vrlo teške za novinare.

Istaknuta je posebno teška situacija novinara u manjim sredinama, koji su izloženi pritiscima lokalnih moćnika. O tome je svjedočio zadarski novinar Hrvoje Bajlo, koji je bio izložen prijetnjama nekoliko godina, a kulminacija je bio fizički napad bivšeg nogometaša Zadra Jakova Suraća, koji mu je krajem lipnja nanio teške fizičke ozljede.

Bajlo je istaknuo kako je protiv Suraća bila podignuta optužnica, ali je pušten na slobodu iz pritvora nakon samo dva dana.

Na konferenciji je upozoreno  kako je samo tijekom prošle i ove godine zabilježen 21 slučaj napada i prijetnji novinarima, od čega sedam fizičkih napada.


Reci što misliš!