Događaji

u petak

Proslava sv. Petra u Morpolači

Proslava sv. Petra u Morpolači

Povodom blagdana sv. Petra, Mjesni odbor Čista Velika, župa Čista Velika, župa sv.Mihovil Lišane, mještani Vukšića i Provića, tradicionalno organiziraju veliku crkvenu i pučku proslavu koja će se održati u crkvi sv. Petra u Morpolači u petak, 29.lipnja.

Crkva sv.Petra spomenik je kulture , potječe iz 12 .stoljeća i pripada župi Čista Velika.Tijekom Domovinskog rata srpski pobunjenici su je devastirali,još nije obnovljena iako je od 1962. pod  državnom zaštitom Sveta misa počinje s početkom u 11 sati .Misno slavlje predvodi fra Marko Nimac župnik župe Stankovci u koncelebraciji s fra Lukom Banićem i fra Josipom Grgićem.

Od davnih vremena susjedne župe Čista Velika i sv.Mihovil Lišane zajedno su proslavljale ovaj veliki blagdan. Prije nekoliko godina proslava ovog blagdana podignuta je u organizacijskom i medijskom smislu na jednu veliku razinu jer mnoštvo vjernika iz cijele okolice dođu taj dan na misu.

Nakon završetka misnog slavlja organizatori pripreme veliki domjenak s pečenom janjetinom za sve nazočne vjernike. Domaći harmonikaši i pjevači naprave veselo raspoloženje i ugodno druženje.

Pokrovitelj proslave: Grad Vodice.

Sponzori proslave: Grad Vodice, Grad Benkovac, Općina Stankovci i Općina Lišane.

 


Reci što misliš!