Politika

slučaj srednje škole u biogradu

Davor Čerkuč: Tko će odgovarati za nezakonite otkaze?

Davor Čerkuč: Tko će odgovarati za nezakonite otkaze?
Dino Stanin/PIXSELL

Potpredsjednik Skupštine Zadarske županije Davor Čerkuč upozorio je da za nezakonite otkaze pedagoginji i psihologici Srednje škole Biograd na Moru, odgovornost mora podnijeti i Županija

„Drago mi je da Srednja škola Biograd na Moru neće uložiti žalbu na presudu Općinskog suda u Zadru, kojom su pedagoginja Anđela Vulin i profesorica Zrinka Škara vraćene na svoja radna mjesta u toj srednjoj školi“, poručio je potpredsjednik Skupštine Zadarske županije Davor Čerkuč, koji je na posljednjoj sjednici Skupštine pokrenuo pitanje odgovornosti županijskog pročelnika za školstvo.  

„Slučaj se tri godine vukao po sudu, ali odgovor župana na moje pitanje hoće li se ispričati djelatnicama i pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti pročelnika nadležnog za ovaj slučaj, na sjednici nisam dobio. Iz toga možemo zaključiti samo da za ovaj skandalozan propust na kraju nitko neće odgovarati. Slučaj je, podsjećam, mogao biti riješen puno brže, i to bez uplitanja suda, no njima je lakše bilo izložiti pedagoginju i psihologicu dodatnom stresu i pritiscima i ostaviti ih tri godine bez posla, nego preuzeti odgovornost.

Čak i sada, kada je potpuno jasno da su otkazi bili nezakoniti, u Županiji se pretvaraju da s ovim slučajem nemaju ništa i tako dodatno ponižavaju ove djelatnice, a svim drugim djelatnicima u prosvjeti posredno poručuju da i oni mogu očekivati otkaze i dugogodišnje sudske bitke, ako se samo usude prijaviti kršenja zakona ili nepravilnosti u radu škola“, rekao je Čerkuč. 

„Zato me posebno zanima što će Županija poduzeti da do ovakih slučajeva u budućnosti više ne dolazi, a ako se i dogode, da se riješe brže i efikasnije. U ime svih oporbenih vijećnika koji su tijekom protekle tri godine problematizirali ovaj slučaj, pedagoginji i psihologici sam uputio ispriku. Žao mi je da im nismo mogli više pomoći i da živimo u Županiji koja ne radi u najboljem interesu svojih građana, nego svojih poslušnika“, upozorio je predstavnik Centra. 

 


Reci što misliš!