Sci-Tech

vremenske nepogode

Kako tuča uopće naraste do veličine grejpa ili loptice? Evo što kaže znanost

Kako tuča uopće naraste do veličine grejpa ili loptice? Evo što kaže znanost
Čitatelji/SiB.hr

Jaka tuča poharala je regiju, pri čemu je ponegdje led bio veličine teniske loptice.

Led veličine ananasa i grejpa pronađen je u lipnju u SAD-u, a ponegdje je tuča oštetila i zrakoplove.

Kako zrna tuče postaju tako velika i pogoršavaju li se tuče?

Atmosferski znanstvenik i izvanredni profesor znanosti na Državnom sveučilištu u New Yorku, Brian Tang, bavi se podučavanjem ekstremnih vremenskih prilika te je objasnio kako nastaje tuča.

Kako led toliko naraste?

Sićušni kristalići leda povlače se uzlaznom strujom grmljavinske oluje i potom se sudaraju vodom koja ima temperaturu ispod nule, a voda se potom smrzava oko svakog tog ledenog embrija, uzrokujući rast embrija.

Ta se voda smrzava različitom brzinom, ovisno o temperaturi površine zrna tuče, ostavljajući slojeve prozirnog ili zamućenog leda dok se zrno tuče kreće unutar grmljavinske oluje. Ako otvorite veliko zrno tuče, možete vidjeti te slojeve, slične godovima drveća.

Put kojim zrno tuče prolazi kroz grmljavinski oblak i vrijeme koje provede skupljajući tu ledenu vodu određuju koliko veliko može narasti.

Rotirajuće, dugotrajne, jake grmljavinske oluje koje se nazivaju superćelije obično proizvode najveću tuču. U superćelijama, zrna tuče mogu lebdjeti 10-15 minuta ili više u jakim uzlaznim strujanjima grmljavinske oluje, gdje ima dovoljno ledene vode, prije nego što ispadnu iz oluje zbog svoje težine ili se pomaknu iz uzlazne struje.

Tuča je najčešća tijekom proljeća i ljeta kada je prisutno nekoliko ključnih sastojaka: topao, vlažan zrak blizu površine; nestabilna zračna masa u srednjoj troposferi; vjetrovi koji se snažno mijenjaju s visinom; i grmljavinske oluje izazvane vremenskim sustavom.

Oluja s tučom može biti razorna, osobito za poljoprivredna zemljišta, gdje čak i manji komadi leda mogu uništiti usjeve i oštetiti voće.

Što je veće zrno tuče, to je veća i materijalna šteta koja može nastati.

Tang se osvrnuo i na utjecaj klimatskih promjena na tuču, navodeći da je ponajprije došlo do povećanja toplog, vlažnog zraka kako se Zemlja zagrijava. To daje više energije grmljavinskim olujama i čini ledenu vodu obilnijom za grmljavinske oluje, što omogućuje rast tuče. Drugi važan faktor je više nestabilnih masa.

Klimatske promjene također mogu dovesti do manje sitne, a više velike tuče. Kako se atmosfera zagrijava, razina smrzavanja se pomiče prema gore u atmosferi. Sitna tuča bi se uspjela potpuno otopiti prije nego što bi stigla na tlo. Veća tuča, s druge strane, pada brže i treba joj više vremena da se otopi, tako da bi na nju manje utjecale veće razine smrzavanja.

Dodatno, kombinacija povoljnijih sastojaka za veliku tuču i promjena u karakteru samih oluja s tučom mogla bi dovesti do porasta vrlo velike tuče u budućnosti, navodi Tang.

Kako se zaštititi?

Ako vas uhvati grmljavinska oluja s tučom, bitno je poduzeti određene mjere kako biste se zaštitili.

Ako ste u vozilu, zaustavite se i ostanite unutra. Uočite li nadstrešnicu garaže ili benzinske pumpe ispod koje se možete skloniti, odvezite se do nje.

Ako ste vani, potražite čvrsto sklonište poput zgrade. Nađete li se na otvorenom, zaštitite glavu. Nalazite li se u zatvorenom prostoru, maknite se od prozora i ostanite unutra dok tuča ne prestane.


Reci što misliš!