Događaji

Riskiramo ozbiljan problem s hotspotom?

Nova migrantska kriza na vratima Hrvatske

Nova migrantska kriza na vratima je Hrvatske. Upozorila je na nju i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja iz BiH poziva na suradnju kako bi se spriječio ulazak ilegalnih migranata.

I dok hrvatska policija za sada ne želi dizati paniku - vlasti BiH priznaju da su nemoćne i traže međunarodnu pomoć.Bosna i Hercegovina izbjeglicama je samo usputna stanica.

RTL-ova ekipa jučer ih je posjetila u Bihaću, gdje je tristotinjak migranata privremeni smještaj pronašlo u napuštenom učeničkom domu. Gradonačelnik se pita što će biti dalje. 

"Bihać je grad od 60, 70 tisuća stanovnika, dobro se nosi s par stotina migranata. Međutim mene je strah da to neće biti više. Nagoviještava se veći val'', kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Zbog drastičnog broja migranata u BiH od početka ove godine, gdje ih svakog dana pristiže više od stotinu, Vijeće ministara BIH donosi akcijski plan s prijedlogom hitnih mjera. Očekuju međunarodnu pomoć.

''Očekujemo značajniju stručnu, tehničku, a posebno financijsku pomoć koja će nam omogućiti da napravimo i izgradimo i poboljšamo adekvatne uslove smještaja prihvata izbjeglica", izjavio je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

A da bi se spriječio ilegalni ulazak u Hrvatsku, naša policija pojačano štiti državnu granicu. Iz MUP-a poručuju da zasad nije izdana nikakva nova, posebna zapovijed o pojačanoj zaštiti iako je tijekom prva 4 mjeseca ove godine zabilježen 1.761 ilegalni prelazak, što je čak 58 posto više u odnosu na isti period lani.

No, bivši ministar unutarnjih poslova upozorava da bi se Hrvatska mogla naći u problemima. ''Ako je točna brojka od 60 tisuća migranata koji se u ovom trenutku prema podacima iz BiH nalaze na području BiH, to je ozbiljan problem. Možemo riskirati ozbiljan problem s hotspotom", ističe Ranko Ostojić (SDP).

Jer za većinu ovih ljudi krajnji cilj je Zapadna Europa...


Reci što misliš!