Događaji

Četiri manje od dogovorenoga

U Hrvatskoj azil čeka oko 400 migranata

U Hrvatskoj azil čeka oko 400 migranata

Hrvatska je spremna za novi val migranata, ponovi li se prošlogodišnji scenarij kada je kroz Hrvatsku prošlo njih oko 660 000. Iako se Hrvatska obvezala da će prihvatiti 1600 useljenika, do sada ih je azil zatražilo tek oko 400.

Kada bi i u kojoj mjeri prema Hrvatskoj granici mogao krenuti novi val izbjeglica, još nije poznato, no dogodi li se navala kao prošle godine, Međunarodna organizacija za migracije spremna je jer je iza njih godina dana iskustva. Mjesta ima i u prihvatilištu za azilante, kaže voditeljica Anita Dakić.

"Naši kapaciteti nisu potpuno popunjeni u prihvatilištu. Mi imamo prihvatilište u Kutini kapaciteta 100 mjesta i Porin s kapacitetom od 600 mjesta", ističe Dakić. U posljednjoj grupi pristiglo je tek nekoliko useljenika. Pružena im je zaštita i započeli su s programom integracije. To obuhvaća učenje hrvatskog jezika, dobivanje zdravtsvene zaštite i privatni smještaj koji im je plaćen dvije godine. Šefica Ureda Međunarodne organizacije za Migrante Tatjana Radošević.

"Za sada je Hrvatska preuzela 10, odnosno cijelu kvotu koju se obvezala preuzet iz Grčke. A iz Italije je došlo svega 4, znači još će doći 6 migranata, prema našim saznanjima. Slijedeće grupe bi trebale biti najavljene, pretpostavljam, nakon izbora jer za sada tih grupa još nema", kaže Radošević.Jedna od azilanata Najat Mohammed, kurdkinja je iz Iraka. U Hrvatsku je stigla u veljači, a nekoliko puta je, kaže, bila blizu smrti.

"Ali nisam odustala jer je moj cilj bio doći u sigurnu zemlju za mene, mog sina i tada još nerođenog unuka." Salim al Abas pobjegao je iz ratom zahvaćane Sirije. Dobio je zaštitu i počeo s učenjem hrvatskog jezika.

"Imam 37 godina, ja sam iz Sirije, iz grada Homsa. radim u području medicine. Moja zanimanja su čitanje i sviranje. Stigao sam u Hrvatsku prije dva mjeseca kao izbjeglica." Projekt ‘‘Migranti i izbjeglice u Hrvatskoj‘‘ koji provodi Međunarodna organizacija za migrante, vrijedan je 765 000 eura a financirala ga je razvojna banka Vijeća Europe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.