Sport

U 11. kolu Prve ŽBL

Boćari Vira upisali drugu proljetnu pobjedu

Boćari Vira upisali drugu proljetnu pobjedu
K. Š.

– Bilo je važno pobijediti u ovom susretu i pobijedili smo. Također je bilo značajno ostvariti što uvjerljiviju pobjedu – kaže prvo ime virskog boćanja Darko Bašić.

U četvrtom nastupu proljetne polusezone 1. ŽBL boćari Vira upisali su drugu proljetnu pobjedu: nakon domaćeg trijumfa protiv Lišana i dva uzastopna gostujuća poraza u Vrsima i Paljuvu, jučer je na boćalištu uz Muja pao Sveti Martin iz Perušića Donjeg.

Konačnih 16:6 za domaće Bluzere otkriva kako se „sviralo“ u nedjeljno popodne u Viru; nakon prve ruke bilo je maksimalnih 8:0 za Vir, dok su discipline na gumama Viranima donijele pobjede u brzinskom i štafetnom izbijanju za nedostižno vodstvo – 12:2. U trećoj ruci Vir i Sveti Martin upisali su po dvije pobjede. 

– Bilo je važno pobijediti u ovom susretu i pobijedili smo. Također je bilo značajno ostvariti što uvjerljiviju pobjedu – kaže prvo ime virskog boćanja Darko Bašić.

Poraz u Viru zacementirao je Perušićane na posljednjem mjestu sa svega šest dosad osvojenih bodova, pa će Sveci u nastavku proljetne polusezone pokušati statirati u novom nastavku „Nemoguće misije“, dok su Virani s 13 bodova na zasad sigurnom 7. mjestu. Ovisno o raspletu u višem rangu natjecanja – klubovima koji će ispasti iz Druge HBL Srednja Dalmacija, odnosno o statusu zemuničkog Bulina sljedeće sezone – iz Prve županijske lige ispast će dvije ili tri posljednje momčadi. Vir trenutno ima tri boda više od osmoplasirane Slivnice (utakmica manje) i četiri od devetog Ljupča, pa mu relativno mirno proljetno putovanje županijskim boćalištima osiguravaju uspješni domaći nastupi. No daleko je još kraj.    

– Tako je kako je. Važno je da smo pobijedili – govori Denis Jordan, boćar iz Ljupča koji posljednje tri sezone igra u bluzerskom dresu. S obzirom na to da je BK Vir zbog tehničkog proračuna u Općini Vir lišen financijske podrške jedinice lokalne samouprave, Jordan, Mate Režan i mladi Toni Jordan praktički igraju i nastupaju o svome trošku. Iako Bluzeri ne mogu pokriti troškove puta ni nastupe ovoj boćarskoj trojci, dva Jordana i Režan neumoljivi su u vjernosti modroj otočnoj boji. 

– Našli smo se, dobro smo i prilično skladno društvo. Dosad nije bilo niti jedne loše upućene riječi, bilo s moje strane prema Viranima, ili Virana prema nama – objašnjava stariji Jordan, boćarski veteran čiji karakter ocrtava old school životno načelo. A tu činjenicu znaju svi virski boćari. 

– Iznimno smo ljudski i sportski zahvalni Denisu, Toniju i Mati. I dalje nastupaju za našu momčad, iako im ti nastupi zbog putovanja donose trošak. Riječ je vrhunskim ljudima i kvalitetnim boćarima koji bi mogli igrati za bilo koju drugu momčad, no odlučili su ostati u Viru – ističe Bašić. A kada je već tako, onda je stariji Denis na virske zogove doveo i mlađeg Jordana, petnaestogodišnjeg sina Tonija koji uz BK Vir igra i u kadetima Zadra. No, note bluzerskih seniora daleko su zahtjevnije od kadetskog libreta. 

– Nije loše, snašao sam se, lijepo mi je igrati u Viru – kaže talentirani Toni. Iako u Prvoj ŽBL postoje čak i nešto mlađi igrači od Tonija koji pohađa prvi razred Pomorske škole u Zadru, a ima ih i u Drugoj županijskoj boćarskoj ligi, ljubitelji boćanja u mladom Jordanu vide nešto – džordanovsko. Analogija s najvećim svih vremena, naravno, krije se u prezimenu, ali ponešto i u sportskom talentu.  

– Dobar je, ali mora puno raditi. Tek kada uspije istrčati dva brzinska izbijanja uzastopno i imati konstantu u rezultatu, moći ćemo govoriti o nadarenom igraču. Za dvije godine morao bi pokazati taj napredak, no sve ovisi o njemu – očinski rezonira tata Denis. Toni je ove polusezone u brzinskom izbijanju pogodio rekordnih 27 boći u prvom susretu protiv Lišana, potom 22 u Vrsima te 21 na jučerašnjem susretu protiv Svetog Martina. Zabilježio je dvije pobjede i jedan poraz, a nastupao je također u štafetnom izbijanju s ocem Denisom. Drugim riječima, kada se sadašnjih 55,1 posto preciznosti podigne na sedamdesetak posto s dva do tri izbačaja više po nastupu, moći ćemo potpisati ono što Denis navodi kao bitan napredak. No talent je neosporan i vidljiv: Toni je u štafetnom u prva tri trčanja pogodio 10 od 12, ili fantastičnih 83,3 posto, ali je mladenački odradio posljednja tri trčanja – tek 3 od 12 pogođenih. S druge strane, tata Denis imao je ujednačen nastup: 6 od 12 u prva tri trčanja i boljih 8 od 12 u posljednja tri. 

– Još uvijek je tata bolji boćar, ali vidjet ćemo kako će biti sljedeće godine. Zasad bi bilo dobro kada bih u brzinskom imao 25 pogođenih boći s istim brojem izbačaja – objašnjava Toni. 

– Najviše igram brzinske discipline, a tek ponekad one klasične. Najviše ipak volim nastupati u disciplini krug koju igram u kadetskom uzrastu. Imam od 15 do 20 punata po susretu – kaže mladi boćar koji je krenuo stopama svoga oca Denisa. Počeo je rekreativno igrati prije dvije-tri godine, a od ove je sezone član BK Vir. Prvi klub, prva momčad i prve pobjede u seniorima, a u nedjelju je upisao tri pobjede u tri susreta (brzinsko, štafetno i trojka). 

Do druge pobjede u četvrtom proljetnom nastupu ili 11. kolu Prve ŽBL, Vir je došao zahvaljujući pobjedama Darka Bašića (13:2) i Igora Vučetića (8:7) u pojedincu, Denisa Jordana i Nediljka Buškulića (zamjena Marino Radović) u paru (13:2), Tonija Jordana, Mate Režana i Tonija Kapovića u trojkama (13:8), Tonija Jordana u brzinskom izbijanju (21:14), rekordnom ovogodišnjom ligaškom pobjedom Darka Bašića u krugu (29:13), Tonija i Denisa Jordana u štafetnom izbijanju (27.21) te Denisa Jordana i Željana Solde (izmjena Mate Režan) u paru (13:9).

Poraze su upisali Darko Bašić u preciznom izbijanju (10:13), Toni i Ante Kapović u paru (6:8) te Mario Bašić i Igor Vučetić, također u paru (4:12). Sudili su Rudolf Pilipović i Josip Kurilić, a susret je pratilo dvadesetak gledatelja na obnovljenim tribinama virskog boćališta.   

 


Reci što misliš!