Događaji

u prenoćištu trenutno osam osoba

Beskućnicima u Zadru pruženo je prenoćište i prilika za učenje i rad

Beskućnicima u Zadru pruženo je prenoćište i prilika za učenje i rad

Svatko od njih ima svoju priču. Život ih nije mazio, završili su na ulici. Ipak, postoji nada. Zadarskim beskućnicima pružena je pomoć i u vidu prenoćišta Sveti Vinko Paulski.

Trenutno u Prenoćištu boravi osam osoba, doznajemo od Mirjane Tadić (Caritas Zadarske nadbiskupije).

''Prenoćište se prilagodilo zimskim uvjetima, pa smo tako od početka studenog 2017. otvorili prostorije od 14 sati. Kapacitet prenoćišta je dvanaest muških osoba. Financijski ga podupire Grad Zadar, Zadarska županija i Caritas''.

Tadić nam je kazala kako je u tijeku obnova Ugovora za 2018. godinu, ali sredstva bi trebala, kaže, ostati u prošlogodišnjim okvirima: 240 tisuća kuna od Grada, 30 tisuća kuna od Županije, te oko 30 tisuća kuna od Caritasa. Za funkcioniranje Prenoćišta to je sasvim dovoljno.

Prenoćište je otvoreno krajem rujna 2007. godine. Kod otvaranja je imao muški i ženski dio sa odvojenim sanitarnim čvorovima, no kako s vremenom ženska soba gotovo nije korištena, u listopadu 2013. godine, ženski dio je pretvoren u poludnevni boravak.

Zanimalo nas je što se još pruža štićenicima, postoje li nekakve aktivnosti u koje ih se uključuje?

''Nastojimo uključiti korisnike u svakodnevni život zajednice. Jedan dio je uključen u rad Socijalne samoposluge, jedan u poljoprivredu. Taj dio nam zasada miruje, ali tijekom slijedećeg mjeseca kreću nam pripreme za sadnju povrća. Jedan dio korisnika ima zaduženja u održavanju Prenoćišta'', kaže Tadić.
 


Reci što misliš!