Događaji

pomoć susjedima

Talijanska ministrica obrane zahvalila Hrvatskoj na slanju kanadera

Talijanska ministrica obrane zahvalila Hrvatskoj na slanju kanadera
HRZ

Talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti zahvalila je Hrvatskoj na slanju dva protupožarna zrakoplova Canadair koji pomažu u gašenju požara koji su zahvatili sjeverozapad Italije. "Izražavam svoju zahvalnost premijeru Andrej Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću i Hrvatskoj na ovom važnom znaku bliskosti i suradnje", rekla je Pinotti u ponedjeljak navečer, izvijestila je talijanska agencija ANSA.

"Hrvatska je prijateljska zemlja i saveznica u koju Italija ima veliko povjerenje. Ova gesta je opipljivi znak suradnje između dvije zemlje, koji pokazuje volju za snaženjem već odličnih postojećih bilateralnih odnosa, kako u operativnom pogledu tako i u vojno-političkom dijalogu."

Pinotti se u srpnju sastala s hrvatskim čelnicima i tada je iznesena zajednička zamisao kako se nositi s problemom požara putem posebne suradnje koja se sada konkretizirala, navodi ANSA.

Tom je prilikom Pinotti s hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem istaknula kako dvije zemlje u potpunosti dijele ciljeve politike obrane i sigurnosti EU-a i NATO-a.

Hrvatski kanaderi upućeni su u nedjelju u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te na prijedlog ministra obrane Krstičevića, uz prethodnu suglasnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Italiji radi gašenja požara, koju je u subotu donijela hrvatska vlada, priopćio je MORH-a.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadrile koji su bazirani na aerodromu u Genovi.

Požari potpomognuti visokim temperaturama i neuobičajeno dugim razdobljem bez kiše zadnjih su mjeseci pogodili područja od juga do sjevera Italije.

Prema organizaciji Verdi, ove godine u Italiji je dosad izgorjelo više od 135.000 hektara zemlje, što je trostruko više nego prijašnje godine.

Gradovi Mompantero, Venaus i Susa u dolini Susa pored francuske granice najteže su pogođeni požarom za koji se pretpostavlja da je podmetnut, a oko tisuću ljudi u nedjelju je moralo napustiti svoje domove zbog šumskih požara koji bjesne na sjeverozapadu Italije.


Reci što misliš!