Događaji

rujan donio promjene

Pad temperature, meteoalarm upozorava na mogućnost pijavice

Pad temperature, meteoalarm upozorava na mogućnost pijavice
DHMZ, Istramet

U većini kopnene Hrvatske jutarnje temperature ne prelaze 15 stupnjeva, dok je na moru uglavnom iza 20, a na krajnjem jugu i preko 25 stupnjeva! No, i to će se tijekom dana promijeniti.

Naime, prema prognozi DHMZ-a ali i kartama koje je objavio Crometeo, Dalmaciji popodne prijeti nevrijeme zbog kojega se upalio i Meteoalarm.

Prema DHMZ-u, promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, očekuje se već od jutra na zapadu, zatim i u ostatku zemlje.

Kiša će biti češća u drugom dijelu dana, a moguće je grmljavinsko nevrijeme te obilna kiša, osobito u Dalmaciji, navečer i u Slavoniji, prenosi Index.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, navečer i u noći na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura između 17 i 22, na krajnjem istoku i na sjevernom Jadranu do 25, a u Dalmaciji od 25 do 30 °C.

Meteoalarm za splitsku regiju i krajnji jug

U Splitskoj regiji lokalno su mogući intenzivniji grmljavinski pljuskovi. Moguće su pijavice i bujične poplave uz količinu oborine veću od 20mm. Vjerojatnost grmljavine je 40 do 70 posto. Mogući su olujni udari juga i južnog vjetra s najjačim udarima vjetra preko 65 km/h.

Oprez i na jugu

Meteoalarm je objavio kako se na krajnjem jugu očekuje jako jugo, navečer mjestimice i jugozapadni vjetar. najjači udar vjetra 35-40 cv (65-75 km/h). "Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.", objavljeno je na Meteoalarmu.

Meteoalarm za Slavoniju

Najobilnija kiša predviđena je za zapadnu Slavoniju, moguće su bujične poplate te olujni udari sjevernog i sjeverozapadnog vjetra.

Evo što nas čeka sutra

Prema prognozi DHMZ-a sutra nas čeka na Jadranu djelomice sunčano, u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno povremeno s kišom, na krajnjem jugu zemlje i pljuskovima s grmljavinom. Navečer i prema kraju dana oborina će postupno prestajati, najprije u zapadnim i sjevernim krajevima, gdje će se i djelomice razvedriti. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. U Dalmaciji uglavnom umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a na sjevernom dijelu bura, na udare ponegdje i jaka, prema kraju dana širit će se duž obale. Jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 14 do 18, a najviša dnevna između 17 i 22, na Jadranu od 21 do 25 °C, dok će u mnogim krajevima najhladnije biti krajem dana.


Reci što misliš!