Događaji

EK smanjila procjene rasta BDP-a zbog Agrokora i gužvi na granicama

EK smanjila procjene rasta BDP-a zbog Agrokora i gužvi na granicama
RTL

U danas objavljenim proljetnim ekonomskim prognozama za zemlje članice, Europska komisija naglasila je da u Hrvatskoj rast ostaje značajan, ali da se rizici šire. Prvenstveno se to odnosi na krizu Agrokora, ali i gužve na granicama koje prijete najvećem hrvatskom priljevu novca - turističkoj sezoni

Komisija prognozira da će hrvatski BDP rasti 2,9 posto što je malo smanjenje u odnosu na prognozirani rast od 3,1 posto jesenas. Dogodio se Agrokor pa i u Bruxellesu znaju da su ti rizici golemi. Resorni povjerenik Pierre Moscovici.

"Nastavak poslovanja u proizvodnji i u prodaji može biti ugrožen a to može ugroziti povjerenje i dovesti do ozbiljnih posljedica na rast i radna mjesta", poručuje povjerenik.Drugi veliki rizik su gužve na granicama, koje mogu negativno utjecati na turistički sektor, u kojemu se prihodi procjenjuju u visini oko 20 posto BDP-a.

"Ako se dugačke kolone nastave, mogu utjecati na dolazak turista u ljetnim mjesecima što će utjecati na prihod od turizma koji je za vašu zemlju jako važan", pojasnio je Moscovici.Ekonomski analitičar Luka Brkić ponavlja da je tolika ovisnost Hrvatske o turističkom sektoru jednostavno preopasna.

"To je djelatnost koja nema visoku dodanu vrijednost, a niz je uzroka koje vrlo lako mogu destabilizirati tu cijelu priču i dovesti do pada prihoda", rekao je Brkić.Europska komisija posebno hvali smanjenje javnog duga zbog čega će Hrvatska ove godine izaći iz procedure prekomjernog deficita. To je još jedan dokaz da Vlada dobro radi svoj posao, komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

 


Reci što misliš!