Događaji

19. Dani masline ugljan

U Sutomišćici najbolji žgvacet Nikole Katalinića i Marijana Tomca

U Sutomišćici najbolji žgvacet Nikole Katalinića i Marijana Tomca
AS/Dani masline

Treće mjesto pripalo Udrugi maslinara Paičuša. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana

U sklopu 19. međunarodnih Dana masline na otoku Ugljanu u Sutomiščici upriličeno je 2. Međunarodno natjecanje nazvano Žgvacet 2017. u pripremanju gulaša od janjetine, krumpira i biža. Kuhalo se na otvorenome u deset kotlića od 10 litara za deset ekipa. Nakon ocjenjivanja jela i publika će kušati pripremljeno. Za svaki slučaj pripremljena su  dvi velike teće tripica, a ispred restorana Jadran  spremali su srdele i tunjevina  na gradele…

Da, nedajbože, nitko ne ostane  gladan. Bilo je i drugih poslastica. I zabave za ugodno druženje. Ali i natjecanja.

– Odlučili smo se za jelo od janjetine, tj. Žgvacet ili Žgvancet. Važnost ove manifestacije je koliko prezentacija domaćih ulja tako i tradicionalnih jela ovoga kraja, pojasnio je Renato Kraljev.

Poznati kuhar, a ovom prigodom i voditelj natjecanja sa suradnicima podijelio je sudionicima sve namirnice. Svima iste: meso, kapula, krumpiri, biži. A svaka od ukupno 10 ekipa kuhala je jelo po svom izboru i po svom ukusu, koristeći vlastite mirodije. Nije bilo lako, a još je i zvizdan upekao. Vatra ispod kotlića, a iz kotlića se ubrzo počeše širiti mirisi koji draškaju nosnice.

- Ako me Vuksan pobijedi obisit ću se za ovu banderu, likovao je Nikola Katalinić, voditelj ekipe nazvane Trotter d.o.o. Južni London – England. Ako ne bude “muljanja”, sigurno pobjeđujemo, najavljivala je Katja Pijaca, šefica Relaksica, koje su se iskazale i kao vješte kuharice.

Na kraju svi natjecatelji su svoja jela pod šiframa proslijedili na ocjenjivanje “sedmorici veličanstvenih” iz ocjenjivačkog suda, a to su Renato Kraljev, Petar Pera, Mario Patras,  Davor Vidaković, Oliver Telac, Tamara Šoletić i Edo Majić. Svi, natjecatelji i sudionici izleta na Ugljanu, napeto su iščekivali rezultate. Nakon tri sata kuhanja i više od pola sata ocjenjivanja trebalo se suočiti s realnošću. Tko su pobjednici?

Počinjemo od trećeg mista, rekla je Tamara Šoletić. Poznata glumica se ovdje pokazala i kao vrsna voditeljica.  Treće mjesto pripalo je  Udrugi maslinara Paičuša. Drugo mjesto pripalo je ekipi Traverše pod vodstvom novinara Marija Vuksana, a  prvo dvojcu Nikola Katalinić i Marijan Tomac iz ekipe Trotter d.o.o.

- Prvoplasirani TrotTer i drugoplasirane Traverše proslavit će ovaj uspjeh  zajedno u Zadru, u konobi Konobi Nova Riva na Puntamici, objavio je sveprisutni agronom Marijan Tomac. 

Tko hoće uvijek nađe razloga za slavlje, bio pobjednik ili ne, a slavlja i pisme nije nedostajalo ni na rivi u Sutomiščici, kao ni na Barba Ivi, kojim se vesela družina vraćala u Zadar.  Žgvacet bi mogao postati i turistički proizvod ako se nastavi i još bolje osmisli!


Reci što misliš!