Događaji

26. i 27. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu

26. Međunarodni Dani masline: Dvodnevna maslinarska “fešta” u prirodnom okruženju

26. Međunarodni Dani masline: Dvodnevna maslinarska “fešta” u prirodnom okruženju

Uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter. Na ocjenjivanje pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije poziva maslinare na  26. po redu Međunarodnu manifesticiju Dani masline koja će se održati 26. i 27 travnja 2024. godine u Zadru i na otoku Ugljanu.

“Na ocjenjivanje je pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedan uzorak stigao je čak i iz Španjolske”,  otkriva  predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Posebnost Dana masline je što se cijeli dvodnevni program odvija na otvorenom u prirodnom okruženju

Nagrade  na Vitrenjaku

Prvog dana na popularnom Vitrenjaku na terasi ispred Jedriličarskog kluba  Uskok  s početkom u 15 sati bit će upriličeno svečano otvaranje i u sklopu njega dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: dr. sc. Slavku Perici za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljaratva. Priznanje  Uzorni maslinar dobiva  Nikša Ivanac, Maslinarsko srce  Tomislav Čudina, Maslinarska nada je Pellegrin Kurtin. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željki Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Kako umanjiti stres maslina

Nakon dodjele  nagrada na rasporedu je  Okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Voditelj je poznati agronom  mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

c3a7ae09c1dda30807d9137e2c04cfaf.jpg?ranIstom prigodom  autori  Marijan Tomac i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.  predstavit će Veliki maslinarski kalendar koji je  zapravo plakat  dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe, zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina  započet će u 18 sati, a nakon toga slijedi domjenak, uz domaće delicije i pjesmu Vokalne skupine Kantalice.

Žgvacet i sajam u Poljani

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima Poljane na otoku Ugljanu.  Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina   prezentirati će  dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2024, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. Istodobno, u Poljani se održava i Sajam otočnih proizvoda.

U  Zadru i na Ugljanu, ističu organizatori,  u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Kao i dosadašnjih godina manifestacija  ima humanitarni karakter i Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se  Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. To je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska a djelatnost  Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.

Organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  najavljuju još  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 26. i 27.  travnja u Zadru i u Poljani na otoku Ugljanu.

DANI MASLINE 2024

Program manifestacije

Petak, 26. 04. 2024.   Jedriličarski klub Uskok, Zadar, Vitrenjak

15:00 – 16:00             Svečano otvaranje

Dodjela godišnjih priznanja Dana Masline Zadar 2024.

16:00 – 17:30             Okrugli stol: Moderator mr. sc. Marijan Tomac

Kako umanjiti stres kod maslina izazvanih klimatskim promjenama

Sudjeluju:dr. sc. Slavko Perica, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša,

  •     izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, Sveučilište u Zadru,
  •     doc. dr. sc. Andrija Finka, Sveučilište u Zadru
  •     Marko Dobrić, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede

                                   Predstavljanje Maslinarskog kalendara

                                   Autori: mr. sc. Marijan Tomac i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing.

18:00                          Proglašenje najboljih maslinovih ulja, prigodni domjenak

                                   uz vokalnu skupinu Kantalice

Subota, 27. 04. 2024.  Stručni izlet na otok Ugljan – Poljana

10:30                          Polazak brodom Kanela iz Ribarske luke Gaženica

11:15                          Radionica: Pokazna rezidba maslina u masliniku u Poljani

                                   mr. sc. Marijan Tomac i doc. dr. sc. Šime Marcelić

11:30                          Početak natjecanja u pripremi jela janjetina s bižima

                                   Cjelodnevni sajam HOP-a – Hrvatskog otočnog proizvoda

                                   Cjelodnevna zabava uz DJ-a

13:30                          Nastup Plesne udruge TIM iz Preka

14:00                          Proglašenje pobjednika kulinarskg natjecanja i prigodni ručak i                                       zabava uz klapu Kontrada

17:00                          Povratak brodom iz Poljane u Ribarsku luku Gaženica  u

                                   Zadru


Reci što misliš!