19. dani masline
Humanitarni "Maslinarski marendin": U Callegru “planulo” svih 500 porcija variva
Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina podržana nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika
Nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži program Dana masline nastavljen je u galeriji Kalelarge i u Callegru gdje je upriličen Maslinarski marendin. Zbog kiše ove godine moralo se odustati od priredbe na otvorenom odnosno na Forumu gdje je Marendin održan prošlu godinu. Normalno da je Callegro bio pretjesan za sve koji su htjeli kušati tradicionalna jela, sljubljivanje sira, vina i ulja.
Više od 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu pripremio poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole, planulo je za nepuni sat. Posjetitelji su kušali sir Sirana Gligora, ulje Uljare Predovan iz Vrsi, vina Masvin, Kraljevskih vinograda, Udruge vinogradara i vinara Nadin, Vinarije Biograd na moru, Darija Buljata, Degarra.. U zabavnom djelu programa nastupila je klapa Zadarski kantuni te KUD Podgorac iz Starigrada, a program je vješto vodio Nenad Marčina.
Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pica prikupljenim tijekom Maslinarskog marendina namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.
Napeto na okruglom stolu
Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputili su se prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje su znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarali na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.
- Bilo je napeto, kaže i magistar Marijan Tomac, moderator koji na svoj dinamičan i polemičan način vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.
Sutra žgvacet na Ugljanu
Sutra, u subotu 29. travnja Dani masline Dani masline “sele” na otok Ugljan gdje će sudionici u sklopu stručnog izleta, uz terensku nastavu rezidbe maslina, nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.
Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.
Vezane vijesti
-
Drugog dana manifestacije 26. Dani masline praktični dio nastave odvijao se u maslinicima Poljane na otoku Ugljanu. Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina prezentirao je dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.
-
Pobjednici u pripremanju žgvaceta - gulaša od mlade janjetine s bižima momčad Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Održan Sajam HOP-a i OPG-a, a druženje i zabavu organizirala Udruga Pojonsko srce
-
Uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter. Na ocjenjivanje pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar
-
Kakav je to bio spektakl na nebu! Zadar Street food festival ima pozornicu na najboljem mjestu u Dalmaciji - na Puntamici.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremene kiše bit će većinom prijepodne prema jugu Dalmacije gdje može i zagrmjeti.
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
Reci što misliš!