19. dani masline
Nedjeljko Jusup: Bez obzira na Vakulinu prognozu sutra svi na Maslinarski marendin
U slučaju kiše, umjesto na Forumu, blagovanje variva, sira, vina i kušanje ulja održat će se u galeriji Kalelarge i, susretljivošću Turisthotela, u Callegru
Bez obzira što je rekao Vakula, sutra (petak 28. travnja) s početkom 11,30 sati Maslinarski marendin će se održati. Ako ne na otvorenom, na Forumu kako je planirano, hoće u galeriji Kalelarge i u Callegru, najvažnija je novost koju je novinarima pripopćio Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora 19. međunarodne manifestacije Dani masline 2017, koji će se održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.
Susretljivošću generalnog direktora Frane Skoblara i voditelja gradskog ugostiteljstva Turisthotela Ivana Domagoja Magaša, marendin će se blagovati u Callegru.
500 porcija variva
Posjetimo maslinarski marendin je jedan od događaja ovogodišnjeg izdanja dana masline koji uz gastronomski ima humanitarni karakter. Uz 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Gušticiri će uživati u sljubljivanju ulja i sira uz sve bolja ravnokotarskih vinara
Dolaze i istarski vinari
Od sirara sudjelovanje je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije – Masvin, Kraljevski vinogradi, Udruga vinogradara i vinara Nadin, Vinarija Biograd na moru, Darijo Buljat, Degarra.. Dolaze i vinari iz Istre Coslovich, Fakin, Zigante i drugi.
Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru. Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.
Rasadničar Rade Babić će dijeliti sadnice maslina...
Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.
Uz Nedjeljka Jusupa, koje je i predsjednik ocjenjivačkog suda za godišnje nagrade i priznanja, bogat program ovogodišnjih Dana masline, predstavili su u zadarskoj Gradskoj loži Daniel Segarić, pročelnik Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline i voditeljica profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Anita Peraić.
Rekordan broj uzoraka
Ove godine je na dane Masline pristiglo rekordnih 211 uzoraka ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Crne Gore. Većina maslinara može biti zadovoljna kvalitetom jer je 176 ili 85 posto ulja u kategoriji ekstradjevičanskih. Bez medalje će ostati 31 ulje od kojih 25 djevičanskih ii šest lampante od koji 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize, otkrila je Paraić.
Dani masline počinju u petak u 11 sati svečanim otvaranjem u Gradskoj loži na Narodnom trgu sa dodjelom godišnjih nagrada. Program se potom nastavlja na Forumu ili, u slučaju lošeg vremena, u Callegru, gdje se na Maslinarskom marendinu očekuje veliki broj maslinara, građana i gostiju Zadra
Napeto na okruglom stolu
Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputit će u popodnevnim satima prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje će znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarati na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.
- Bit će napeto, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.
Izlet na Ugljan i proglašenje na Vitrenjaku
Sutradan, u subotu 29. travnja u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.
Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.
Program 19. Međunarodnih Dana Masline Zadar
Petak, 28.4.2017.
1100 - 1130 |
Gradska loža, Narodni trg Svečano otvaranje Dodjela plaketa Hrvatske voćarske zajednice Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Dana masline |
1130 – 1400 |
Forum Maslinarski marendin Humanitarna akcija u suradnji s udrugama Liga protiv raka Zadar, Liga protiv raka Dubrovnik i Liga protiv raka Korčula za Opću bolnicu Zadar. Skupljanje novčanih priloga za kupnju uređaja za zračenje. Vođene degustacije maslinovih ulja. Sljubljivanje maslinovog ulja, sira i vina. Zabavni program uz klapsku pjesmu. |
1500 – 1800 |
Multimedijalna dvorana Sveučilišta, Novi kampus, dr. Franje Tuđmana Stručne teme o maslinarstvu i uljarstvu Okrugli stol - Dinamika ishrane maslina na kršu sa i bez navodnjavanja Sudjeluju: Prof. dr. sc. Mirjana Herak Čustić - Agronomski fakultet Zagreb, Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o. Okrugli stol - Štetočinje masline i njihov utjecaj na urod i kvalitetu ulja Sudjeluju: Dr. sc. Mario Bjeliš - HCPHS Odjel za zaštitu mediteranskih kultura Okrugli stol - Gusta sadnja maslina u agroekološkim uvjetima hrvatskog mediterana Sudjeluju: Dr. sc. Frane Strikić - Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša, Dr. sc. Predrag Vujević, HCPHS Zavod za voćarstvo, OPG Đurica Ivica, Pandora d.o.o. Okrugli stol - Stavljanje maslinovog ulja na jedinstveno tržište EU. Sudjeluju: Dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike Moderator: mr. sc. Marijan Tomac |
Subota – 29. 4. 2017.
0930 - - 1700 Stručni izlet na otok Ugljan
0930 |
Polazak broda Barba Ive, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak. |
1000 |
Dolazak u Sutomišćicu, - Olive Island Marine, razgledavanje, aperitiv. |
1030 |
Ugljan - Svečano otvorenje Matičnjaka izvornih sadnica maslina Zadarske županije – Projekt Zadarske županije, Općine Preko i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sutomišćica, početak natjecanja u kuhanju Žgvaceta |
1200 |
Sutomišćica , posjet OPG-u Otavijević – prikazno orezivanje i cijepljenje maslina, mr. sc. Marijan Tomac, Šime Marcelić, mag. ing. agr. |
1400 |
Sutomišćica, ručak u središtu mjesta. |
1500 |
Sutomišćica, proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta. |
1700 |
Olive Island Marine, polazak brodom Barba Ive za Zadar, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak. |
1800 Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak
Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja
Proglašenje Šampiona
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
U zadarskom Arsenalu održani su 4. Dani vina i gastronomije Zadarske županije u organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru.
-
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u petak, 13. prosinca u Rijeci gdje je sudjelovao na svečanoj primopredaji 3 nove brodice za Lučke kapetanije Pula, Rijeka i Senj.
-
Božićna čarolija preplavila je i Opću bolnicu Zadar. Bolnički je krug zasjao u blagdanskom ruhu, stvarajući dašak čarobne atmosfere uoči najljepšeg kršćanskog blagdana, Božića.
-
Sljedećeg vikenda u Salima održati će se malo drugačiji advent od ostalih na kakve smo se navikli zadnjih godina. Lišen blještavila visokih cijena i ljudske pohlepe.
Reci što misliš!