19. dani masline
Nedjeljko Jusup: Bez obzira na Vakulinu prognozu sutra svi na Maslinarski marendin
U slučaju kiše, umjesto na Forumu, blagovanje variva, sira, vina i kušanje ulja održat će se u galeriji Kalelarge i, susretljivošću Turisthotela, u Callegru
Bez obzira što je rekao Vakula, sutra (petak 28. travnja) s početkom 11,30 sati Maslinarski marendin će se održati. Ako ne na otvorenom, na Forumu kako je planirano, hoće u galeriji Kalelarge i u Callegru, najvažnija je novost koju je novinarima pripopćio Nedjeljko Jusup, član Organizacijskog odbora 19. međunarodne manifestacije Dani masline 2017, koji će se održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.
Susretljivošću generalnog direktora Frane Skoblara i voditelja gradskog ugostiteljstva Turisthotela Ivana Domagoja Magaša, marendin će se blagovati u Callegru.
500 porcija variva
Posjetimo maslinarski marendin je jedan od događaja ovogodišnjeg izdanja dana masline koji uz gastronomski ima humanitarni karakter. Uz 500 porcija variva od orza, leće i slanutaka koje za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Hotelijersko- ugostiteljske i turističke škole posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Gušticiri će uživati u sljubljivanju ulja i sira uz sve bolja ravnokotarskih vinara
Dolaze i istarski vinari
Od sirara sudjelovanje je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije – Masvin, Kraljevski vinogradi, Udruga vinogradara i vinara Nadin, Vinarija Biograd na moru, Darijo Buljat, Degarra.. Dolaze i vinari iz Istre Coslovich, Fakin, Zigante i drugi.
Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru. Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.
Rasadničar Rade Babić će dijeliti sadnice maslina...
Razlog velikog interesa je i taj, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Lige protiv raka i Onkološkog odsjeka Opće bolnice Zadar u prikupljanju srestava za kupnju aparata za zračenje neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika.
Uz Nedjeljka Jusupa, koje je i predsjednik ocjenjivačkog suda za godišnje nagrade i priznanja, bogat program ovogodišnjih Dana masline, predstavili su u zadarskoj Gradskoj loži Daniel Segarić, pročelnik Zadarske županije, Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline i voditeljica profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Anita Peraić.
Rekordan broj uzoraka
Ove godine je na dane Masline pristiglo rekordnih 211 uzoraka ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Crne Gore. Većina maslinara može biti zadovoljna kvalitetom jer je 176 ili 85 posto ulja u kategoriji ekstradjevičanskih. Bez medalje će ostati 31 ulje od kojih 25 djevičanskih ii šest lampante od koji 5 nisu zadovoljila kriterije kemijske analize, otkrila je Paraić.
Dani masline počinju u petak u 11 sati svečanim otvaranjem u Gradskoj loži na Narodnom trgu sa dodjelom godišnjih nagrada. Program se potom nastavlja na Forumu ili, u slučaju lošeg vremena, u Callegru, gdje se na Maslinarskom marendinu očekuje veliki broj maslinara, građana i gostiju Zadra
Napeto na okruglom stolu
Nakon marendina, oni koji žele saznati više uputit će u popodnevnim satima prema Novom kampusu zadarskog Sveučilišta gdje će znanstvenici i stručnjaci na okruglom stolu iznositi najnovije spoznaje, ali i odgovarati na pitanja maslinara o problemima praktičnog maslinarstva i uljarstva.
- Bit će napeto, očekuje i magistar Marijan Tomac, moderator koji je i lani, na svoj dinamičan i polemičan način vodio „sučeljavanja“ vitezova okruglog stola -znastvenika, stručnjaka i zainteresiranih mslinara.
Izlet na Ugljan i proglašenje na Vitrenjaku
Sutradan, u subotu 29. travnja u planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, nazočiti i otvaranju matičnjaka, poslušati zanimljivo predavanje Mladena Lucina o proizvodnji maslinovog ulja pod brendom Oleum Liburnicom. Veliko zanimanje pobuđuje i 2. Međunarodno natjecanje u kuhanju Žgvaceta - tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima i krumpirom, koje će se odvijati u Sutomiščici na Ugljanu.
Krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu glazbu.
Program 19. Međunarodnih Dana Masline Zadar
Petak, 28.4.2017.
1100 - 1130 |
Gradska loža, Narodni trg Svečano otvaranje Dodjela plaketa Hrvatske voćarske zajednice Dodjela godišnjih nagrada i priznanja Dana masline |
1130 – 1400 |
Forum Maslinarski marendin Humanitarna akcija u suradnji s udrugama Liga protiv raka Zadar, Liga protiv raka Dubrovnik i Liga protiv raka Korčula za Opću bolnicu Zadar. Skupljanje novčanih priloga za kupnju uređaja za zračenje. Vođene degustacije maslinovih ulja. Sljubljivanje maslinovog ulja, sira i vina. Zabavni program uz klapsku pjesmu. |
1500 – 1800 |
Multimedijalna dvorana Sveučilišta, Novi kampus, dr. Franje Tuđmana Stručne teme o maslinarstvu i uljarstvu Okrugli stol - Dinamika ishrane maslina na kršu sa i bez navodnjavanja Sudjeluju: Prof. dr. sc. Mirjana Herak Čustić - Agronomski fakultet Zagreb, Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o. Okrugli stol - Štetočinje masline i njihov utjecaj na urod i kvalitetu ulja Sudjeluju: Dr. sc. Mario Bjeliš - HCPHS Odjel za zaštitu mediteranskih kultura Okrugli stol - Gusta sadnja maslina u agroekološkim uvjetima hrvatskog mediterana Sudjeluju: Dr. sc. Frane Strikić - Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša, Dr. sc. Predrag Vujević, HCPHS Zavod za voćarstvo, OPG Đurica Ivica, Pandora d.o.o. Okrugli stol - Stavljanje maslinovog ulja na jedinstveno tržište EU. Sudjeluju: Dr. sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra Uprava kvalitete hrane i fitosanitarne politike Moderator: mr. sc. Marijan Tomac |
Subota – 29. 4. 2017.
0930 - - 1700 Stručni izlet na otok Ugljan
0930 |
Polazak broda Barba Ive, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak. |
1000 |
Dolazak u Sutomišćicu, - Olive Island Marine, razgledavanje, aperitiv. |
1030 |
Ugljan - Svečano otvorenje Matičnjaka izvornih sadnica maslina Zadarske županije – Projekt Zadarske županije, Općine Preko i Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sutomišćica, početak natjecanja u kuhanju Žgvaceta |
1200 |
Sutomišćica , posjet OPG-u Otavijević – prikazno orezivanje i cijepljenje maslina, mr. sc. Marijan Tomac, Šime Marcelić, mag. ing. agr. |
1400 |
Sutomišćica, ručak u središtu mjesta. |
1500 |
Sutomišćica, proglašenje pobjednika u kuhanju žgvaceta. |
1700 |
Olive Island Marine, polazak brodom Barba Ive za Zadar, Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak. |
1800 Jedriličarski klub Uskok, Vitrenjak
Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja
Proglašenje Šampiona
Vezane vijesti
-
Drugog dana manifestacije 26. Dani masline praktični dio nastave odvijao se u maslinicima Poljane na otoku Ugljanu. Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina prezentirao je dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.
-
Uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter. Na ocjenjivanje pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar
-
U Dalmaciji većinom sunčano, u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka. Vjetar uglavnom slab, a prema otvorenom moru umjereno jugo. Najviša dnevna između 19 i 21 °C.
Izdvojeno
-
Bliže se Gastro dani "Pag na meniju", koji će se održati od 1. do 4. svibnja održati u Pagu.
-
Mjesec svibanj u Kino Zoni biti će prvenstveno obilježen autorskim i domaćim filmovima, a čast otvorenja dopala je znamenitog njemačkog redatelja Wima Wendersa i njegov posljednji stvaralački trijumf ''Savršeni dani'' koji mu je uz posebno priznanje u Cannesu donio i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma!
-
Dugi otok ponosi se svojom jedinstvenošću, savršenom čistoćom mora i zraka. Njeguje se i cijeni priroda, a posjetitelji ostaju bez daha pred očaravajućim prizorima skrivenim u pitoresknim mjestima i na skrovitim plažama, pred veličanstvenim klifovima i bujnom vegetacijom!
-
Od 9. do 17. svibnja u 12 sati bit će otvoren upis djece u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (jaslice i vrtić) za pedagošku godinu 2024./2025. u Dječjem vrtiću Lastavica Preko.
Reci što misliš!