Događaji

raste broj zaraženih

Izostanak testiranja djece na HIV znači da će mnogi umrijeti u zapadnoj i središnjoj Africi

Izostanak testiranja djece na HIV znači da će mnogi umrijeti u zapadnoj i središnjoj Africi

UNAIDS navodi da je u 2015. prvi put u povijesti epidemije HIV-a zapadna i središnja Afrika imala najveći broj novih zaraza među djecom

Oko 400.000 djece mlađe od 15 godina nositelji su virusa HIV u zapadnoj i središnjoj Africi, ali ne primaju antiretrovirusnu (ARV) terapiju zbog izostanka testiranja i stigme koja prati tu bolest, objavila je UN-ova Zaklada za djecu (UNICEF) upozoravajući da bi deseci tisuća mogli umrijeti idućih godina.

Bez testiranja i ARV-a, polovica rođenih s virusom HIV, uzročnikom bolesti AIDS, umrijet će prije nego napune dvije godine, a tri četvrtine njih prije petog rođendana, kažu stručnjaci.

Zbog ograničena testiranja možda se neće ostvariti globalna kampanja organizacije UNAIDS (UN-ov program za AIDS) da se do 2020. osigura primanje lijekova svim nositeljima virus HIV.

UNAIDS navodi da je u 2015.  prvi put u povijesti epidemije HIV-a zapadna i središnja Afrika imala najveći broj novih zaraza među djecom -  njih 66.000 ili 45 posto od ukupno 150.000 zabilježenih u svijetu. 

Samo polovica žena u tom području prošla je program prevencije prijenosa viruse s majke na dijete zbog čega su djeca izložena većem riziku zaraze HIV-om tijekom trudnoće, rođenja i dojenja.

Mali broj testiranja u lokalnim bolnicama i centrima primarne zdravstvene skrbi znači da se u području zapadne i središnje Afrike prosječno tek jedno od sedmero djece testira na HIV u prva dva mjeseca života.

"Majke jednostavno kažu medicinskom osoblju 'Mi ne želimo biti obitelj HIV'", kaže Gilles van Cutsem, stručnjak za HIV u udruzi Liječnici bez granica.

Oko 36,7 milijuna ljudi u svijetu nositelji su virusa HIV koji se prenosi krvlju, sjemenom tekućinom i majčinim mlijekom. Samo polovica od tog broja ima pristup liječenju, a mnogi i ne znaju da su nostielji virusa.


Reci što misliš!