Događaji

U svijetu 33 milijuna zaraženih

Afrika: Alarmantno velik broj zaraženih HIV-om

Afrika: Alarmantno velik broj zaraženih HIV-om

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford već su ranije zaključili kako je pojava zaraženosti HIV-om među homoseksualcima u subsaharskoj Africi "potaknuta kulturalnom, religijskom i političkom nevoljkošću prihvaćanja homoseksualaca kao jednakih članova društva"

Razina zaraženosti virusom HIV kod homoseksualaca u nekim afričkim državama je deset puta viša nego kod nehomoseksualne muške populacije, objavljeno je u žurnalu Lancet. Izvještaj kaže kako predrasude prema homoseksualcima dovode do izolacije i zlostavljanja, što muškarce navodi na riskantno seksualno ponašanje.

Rizici nisu ograničeni samo na homoseksualnu populaciju, jer mnogi zaraženi imaju i seksualne partnerice. Poziva se na bolje obrazovanje i traži više resursa u borbi protiv virusa.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford već su ranije zaključili kako je pojava zaraženosti HIV-om među homoseksualcima u subsaharskoj Africi "potaknuta kulturalnom, religijskom i političkom nevoljkošću prihvaćanja homoseksualaca kao jednakih članova društva".

Adrian Smith, glavni znanstvenik, rekao je BBC-u kako postoji "značajno stigmatiziranje i društvena netrpeljivost prema homoseksualnosti ili seksu s istim spolom na svim razinama afričkog društva". "To za posljedicu ima to da je jako teško doprijeti do homoseksualnih grupa".

Seks između muškaraca posebno je opasan u vidu prenošenja neizlječivog virusa, ali homoseksualci imaju veću vjerojatnost biti upleteni u druge vrste riskantnog seksualnog ponašanja, kao što je seksualni rad, promiskuitet i kontakt s intravenoznim korištenjem droga.

Ključna stvar u cijeloj priči je u obrazovanju, navode aktivisti. Velik broj afričkih homoseksualaca sakriva svoje seksualne preference, vjenča se i ima djecu, ali nastavlja seksati se s muškarcima. Većina njih zna da se HIV može dobiti od seksa sa ženama, ali ne zna da isto vrijedi i za seks sa muškarcima. Stoga, upozoravaju, postoji ogromna potreba za edukacijom društva po ovim pitanjima.

UN pretpostavlja kako je 33 milijuna ljudi na svijetu zaraženo virusom HIV-a, a dvije trećine njih živi u subsaharskoj Africi.


Reci što misliš!