kvaliteta hrane
Mađari i Slovaci dokazali da je Nutella iz Austrije i Njemačke kvalitetnija
Proizvodi koji se pod istom markom prodaju u Slovačkoj i oni iz trgovina u Nemačkoj i Austriji razlikuju po ukusu, izgledu i sastavu
Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan još prije par mjeseci
aktualizirala je pitanje kvalitete stranih proizvoda te najavila
rad na jednoj studiji koja će istražiti kvalitetu više uvoznih
proizvoda, a neke od njih planira usporediti s domaćima. Borzan
je kazala i kako mnogi smatraju da su strani proizvodi koji se
mogu kupiti u zapadnim zemljama poput Njemačke, Francuske i
Velike Britanije slabije kvalitete kao kod nas.
"Za to postoje određena uporišta. Primjerice, jedna studija, u
kojoj je 2015. Olga Sehnalova usporedila kvalitete prehrambenih
proizvoda u Nizozemskoj, Njemačkoj i Češkoj, pokazala je da
riblji štapići koji se proizvode u istoj tvornici u Danskoj imaju
7% više ribljeg mesa ako su namijenjeni zapadnom tržištu nego ako
su za istočno. Dakle, ondje imaju dvije proizvodne linije za dva
tržišta. Slično je utvrđeno za mesni narezak u konzervi. Za
njemačko tržište je sadržavao svinjsko meso, a u Češkoj je imao
pileći nadomjestak.
Također je u nekim gaziranim sokovima za istočno tržište bilo
korišteno jeftinije sladilo. Pritom je više od polovice istih
proizvoda koji su bili lošije kvalitete imalo više cijene. Drugim
riječima dobivate lošije, plaćate više, a živite u istočnoj
Europi u kojoj su plaće značajno manje. Neki proizvođači, kada je
u pitanju hrana, razlike možda mogu u nekoj mjeri opravdavati
razlikama u potražnji, odnosnu u ukusima određenih nacija.",
komentirala je Borzan za Index u studenom prošle godine.
Dokazali? Nutella u Austriji kvalitetnija nego u
Mađarskoj i Slovačkoj
A ovih dana mađarska vlada objavila je kako su neki proizvodi u
Austriji kvalitetniji nego kod njih. Velike kompanije prodaju
kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj,
iako bi trebali biti isti jer je riječ o istim markama proizvoda,
upozorila je mađarska vlada, prenosi Euractiv.
Do istog zaključka došla je i Slovačka čija je agencija za
kvalitetu hrane ustanovila da se proizvodi koji se pod istom
markom prodaju u toj zemlji i oni iz trgovina u Nemačkoj i
Austriji razlikuju po ukusu, izgledu i sastavu.
Jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez
razlika u kvaliteti bez obzira gde se prodaje "Milka" čokolada.
Mađari ispitali 24 proizvoda
Kako javlja EurActiv, Mađari su ispitali 24 proizvoda koje
međunarodni lanci prodaju u Austriji i Mađarskoj. Rezultati su
pokazali, između ostalog da je mađarska verzija napolitanki
Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže
maže od one iz austrijskih.
"Mislim da je ovo najveći skandal u posljednje vrijeme. Bio sam
zaprepašten čitanjem izvješća", kazao je Janos Lazar, voditelj
ureda mađarskog premijera e najavio još više testiranja
proizvoda.
Slovačka utvrdila isto
I slovačka Agencija za kvalitetu hrane utvrdila je razlike u
ukusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se prodaju
pod istom markom u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji. Slovački
mediji objavili su kako su kod pola testiranih proizvoda
otkrivene značajne razlike u sastavu proizvoda.
"Potrošači očekuju istu kvalitetu proizvoda iste marke bez obzira
u kojoj se zemlji proizvode ili kupuju", kazala je slovačka
ministrica poljoprivrede konferenciji za novinare prije par dana.
Otkrila je kako su testirani bili razni proizvodi - mesni,
mliječni, riblji, pecivo, sir i pića. Uz provjeru ambalaže,
uključujući informacije o sastavu i težini, analizirani su i
boja, aroma te miris proizvoda.
"Kod polovice proizvoda uočene su razlike koje znatno utječu na
kvalitetu", rekla je ministrica te dodala da je, kada se radi o
proizvodima u Slovačkoj, sadržaj mesa bio manji a masti veći,
sadržaj umjetnih zaslađivača i konzervansa bio je također veći, a
gramaža proizvoda manja.
Europska komisija komentirala je, prenosi EurActiv, da su optužbe
da se proizvodi razlikuju po kvalitetu neosnovane navodeći da
multinacionalne kompanije mogu slobodno prilagođavati svoje
proizvode različitim tržištima.
Vezane vijesti
-
Testiranja će se raditi tijekom ljeta, a prvi rezultati se očekuju krajem godine. Prvo će se testirati hrana, a zatim higijenski proizvodi, kozmetika i deterdženti.
-
Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.
-
Hrvatski Državni inspektorat izvijestio je u petak da se zbog neoznačenog mliječnog proteina u proizvodu opoziva Amo Essere Biologico Mini gallette mais e legumi 80g (Kukuruzni snack proizvod s mahunarkama), LOT broja P21110547, najbolje upotrijebiti do 8. kolovoza 2022.
-
Iako će nakon burne noći mnogi posegnuti za prženom, masnom hranom, ona nije lijek za mamurluk. Liječnici za Daily Star savjetuju da su banane, avokado, orašasti plodovi i slatki krumpir uvijek bolji izbor. Te namirnice pomoći će nadoknaditi izgubljene elektrolite i povratiti vam snagu.
Izdvojeno
-
Zagađenje zraka finim česticama ubilo je gotovo 240.000 ljudi u Europskoj uniji u 2022. godini, što je pad od pet posto u odnosu na prethodnu, stoji u izvješću Europske agencije za okoliš objavljenom u utorak.
-
Još jedna lijepa humanitarna priča bajkera Zadarske županije, moto klub D8 Maslenica prikupljao je donacije za štićenike Crvenog križa koja je bila izuzetno uspješna!
-
Dragan Primorac, predsjednički kandidat HDZ-a i partnera, poručio je u subotu u Splitu da će zakočiti ulazak Srbije u EU ako nam ne otvori arhive o grobnicama hrvatskih žrtava, te da će se zauzimati za jačanje hrvatske granice kako bi se onemogućio ulazak ilegalnih migranata u našu zemlju.
-
U zagrebačkom hotelu Zonar, 12.12. točno u 12 sati je održana promocija i najava najvećeg vinskog festivala u Dalmaciji – Zadar Wine Festivala, te kušanje 12 pomno odabranih vina.
Reci što misliš!