Događaji

In memoriam

Vice Vlatković i Gojko Matulina - 35. godina tragične pogibije zadarskih profesora

Vice Vlatković i Gojko Matulina - 35. godina tragične pogibije zadarskih profesora

Gojku Matulini tada su bile 33 godine, dok je Vice Vlatković bio je nešto stariji

Učenici i profesori dviju zadarskih strukovnih srednjih škola - Industrijsko-obrtničke škole Vice Vlatkovića i Obrtničke škole Gojka Matuline, ovih se dana prisjećaju tužne obljetnice.

Obrtnička škola Gojka Matuline

Naime, 9. listopada prošlo je 35 godina od tragičnog događaja na početku školske godine 1972./1973. Zadarsku Gimnaziju (današnju Gimnaziju Vladimira Nazora) je, kao i cijeli grad, potreslo stravično ubojstvo koje je na stubištu školske zgrade počinio 19-godišnji učenik, srpski nacionalist.

Gojko Matulina i Vice Vlatković, bili su profesori povijesti u zadarskoj Gimnaziji. Profesor Gojko Matulina bio je podrijetlom sa Silbe, a Vice Vlatković iz Novigrada. Očevim pištoljem ubio ih je Milorad Vulinović, sin milicionara došljaka, jer mu se "nije svidjelo kako Vlatković predaje istoriju", ali istraga je kasnije pokazala da su razlozi bili dublji.

Industrijsko-obrtnička škola Vice Vlatkovića

Gojku Matulini tada su bile 33 godine, dok je Vice Vlatković bio je nešto stariji. Ubio ih je mladić zatrovan patološkom mržnjom srpskih nacionalista u doba Hrvatskog proljeća.

U sjećanje na poginule profesore gimnazijska školska knjižnica dobila je njihova imena. Kasnije su i dvije zadarske srednje škole dobile njihova imena, Industrijsko-obrtnička škola Vice Vlatkovića i Obrtnička škola Gojka Matuline.

Nažalost, mnogi naraštaji mlađih Zadrana danas gotovo i ne znaju tko su bila dva čovjeka koji su možda u školi podučavali njihove roditelje ili bake i djedove. Ipak, sjećanje na Vicu Vlatkovića i Gojka Matulinu živi i danas, zahvaljujući učenicima i profesorima dviju škola koji posjećuju njihove grobove i čuvaju uspomenu na dvojicu mladih ljudi, intelektualaca i nevinih žrtava nečijih suludih nacionalnističkih ideja.

Izvori: www.gimnazija.hr (Gimnazija Vladmira Nazora Zadar) i www.svakovamdobro.hr


Reci što misliš!