Događaji

Haški sud

I Kotromanović odbio dati iskaz

I Kotromanović odbio dati iskaz

U trenutku kada saznaju da Haag protiv njih ne provodi istragu, da nisu osumnjičenici i da protiv njih neće biti podignuta optužnica, hrvatski časnici redom odbijaju razgovarati s haškim istražiteljima

Nakon dva dana haški istražitelji u Zagrebu imaju već pet visokih hrvatskih časnika iz akcije "Oluja" koji odbijaju razgovarati s njima. Od najzvučnijih imena to je jučer učinio umirovljeni general Damir Krstičević, dok je danas odgovore na pitanja uskratio umirovljeni brigadir Ante Kotromanović. Čini se da će tako učiniti i preostalih desetak časnika.

U trenutku kada saznaju da Haag protiv njih ne provodi istragu, da nisu osumnjičenici i da protiv njih neće biti podignuta optužnica, hrvatski časnici redom odbijaju razgovarati s haškim istražiteljima. Tako je danas učinio i nekadašnji zapovjednik Operativne grupe "Sinj" umirovljeni brigadir Ante Kotromanović. Uredno se odazvavši na poziv, Kotromanović nije želio odgovarati ni na kakva pitanja, pogotovo nakon što je saznao u kojem je svojstvu pozvan.

"Gospodin Kotromanović je ovamo došao u svojstvu osumnjičenika, kakav je imao i poziv. Što se dogodilo Tužiteljstvu da ga u međuvremenu od tog statusa danas obavijesti da nije osumnjičenik - to ja ne znam", istaknuo je Orsat Miljanić, Kotromanovićev odvjetnik.

Očito je da će se takva situacija ponavljati sve do kraja tjedna, do kada bi trebali biti ispitani svi hrvatski časnici koji su za vrijeme "Oluje" bili podređeni generalu Anti Gotovini. Za svoje ponašanje vjerojatno neće snositi posljedice jer, kao svjedoci Gotovinine obrane, ne moraju odgovarati na pitanja haških istražitelja. Kotromanović nije iskoristio ni to što je netom izabran u Hrvatski sabor.

"On je ovamo pristupio kao svaki drugi građanin, koji je dobio poziv, udovoljio je svojim obvezama i to je to, bez obzira na to bio saborski zastupnik ili bilo što drugo", rekao je Miljanić.

Kako će nakon ovoga tjedna šutnje zapovjednika Hrvatske vojske izgledati optužnica protiv generala Gotovine, Čemaka i Markača, vidjet ćemo za malo manje od dva mjeseca, kada tužitelji počnu iznositi dokaze pred Haškim sudom.


Reci što misliš!