Događaji

Fasade

Dok stanari zadarske Varoši ne prikupe svoj dio novca, ništa od obnove fasada

Dok stanari zadarske Varoši ne prikupe svoj dio novca, ništa od obnove fasada

Fasade nekih zgrada poput one u ulici Borellia, a koja gleda na Varošku ulicu, od Četiri kantuna pa do Danila, opasno prijete rušenjem na prolaznike ili goste obližnjih lokala

Poglavarstvo Grada Zadra još je 2006. godine donijelo odluku o sufinanciranju pročelja zgrada. Grad se tom odlukom obvezao podmiriti polovicu troškova uređenja pročelja, dok ostalu polovicu troškova snose suvlasnici zgrada.

Obnovu nekih gradskih pročelja, Grada Zadar se obvezao u potpunosti isfinancirati. Prema dostavljenim zahtjevima suvlasnika, Grad Zadar se tako u 2007. godini obvezao u potpunosti obnoviti samo pročelje u ulici Kralja Dmitra Zvonimira 2.

Financirajući polvicu troškova, Grad Zadar se obvezao sudjelovati u obnovi pročelja u ulicama: Stjepna Radića 3/2, 5, 22, Petra Svačića 2, 4, 6, Vladimira Papapfave 1/1, Braće Vranjana 2-14, Don Ive Prodana 3, Elizabete Kotromanić 11, Kralja Dmitra Zvonimira 4, 10, 12, Mihovila Pavlinović 10, Obala Kneza Brtanimira dio 27, Trg Tri bunara 4, 5, Velebitska 3, Put Oko Vrulja 1, Obala Kneza Trpimira 20.

"Koje će od tih zgrada biti uređene u 2008. godini zapravo ovisi o samim suvlasnicima svake zgrade. Naime, Odlukom Poglavarstva uvrštava se njihove zgrade na listu zgrada kojoj se želi sufinancirati uređenje, a na suvlasnicima je zatim da osiguraju svoj dio sredstava za uređenje. Dio suvlasnika kojima je Grad spreman sufinancirati uređenje fasade, u konačnici ne prikupe novce tako da se ni ne kreće u uređenje fasade, rekla nam je u kratkom razgovoru pročelnica Upravog odjela za upravljane imovinom u vlasništvu Grada Zadra Jasmina Sočković.

Međutim, fasade nekih zgrada poput one u ulici Borellia, a koja gleda na Varošku ulicu, od Četiri kantuna pa do Danila, opasno prijete rušenjem na prolaznike ili goste obližnjih lokala.

Na zgradu iznad caffea Đina ukazivalo se kao primjer gradske nebrige jer je navodno zgrada u vlasništvu Grada Zadra. S druge strane, korisnici lokala i gradskih prostora bune se na mnogobrojna davanja, komunalne doprinose, spomeničke rente, pa se pitaju tko će odgovarati ako se dio fasade sruši na goste koji za toplijih dana, na samoj ulici piju jutarnju kavu.

"Zgrada u ulici Borelli nije u većinskom vlasništvu Grada Zadra. Grad Zadar je samo jedan od suvlasnika te je, kao i uvijek u takvim slučajevima, spreman dijelom sudjelovati u financiranju uređenja ukoliko se ostali suvlasnici usaglase te dostave svu potrebnu dokumentaciju", jasno je komentirala ovaj slučaj Jasmina Sočković.

 


Reci što misliš!