Sci-Tech

održivi razvoj

Grad Benkovac organizirao 'Zelenu čestitku' u sklopu projekta 'Od izvora do mora'

Grad Benkovac organizirao 'Zelenu čestitku' u sklopu projekta 'Od izvora do mora'

U ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta „Od izvora do mora“ koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova sudjelovat će 30 gradova, među kojima je i Grad Benkovac.


Prijavom sudjelovanja na natječaju koji je trajao od 15. veljače do 15. ožujka 2024. godine, naš grad se našao u konkurenciji gradova koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Grad Benkovac se nalazi u kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) gdje još sudjeluju gradovi: Otočac, Pakrac, Vrgorac, Lipik, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar).

Kako je obveza gradova bila u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organizirati jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, Grad Benkovac je u petak 26. travnja 2024. godine organizirao akciju „zelena čistka“ na više lokacija u Perušiću Benkovačkom, Vukšiću, Benkovačkom Selu, Rašteviću i Tinju u kojoj je sudjelovao veliki broj volontera. Ovog lijepog proljetnog dana akciji su se odazvali učenici Srednje škole Benkovac, djelatnici Dječjeg vrtića Bubamara Benkovac, djelatnici gradske uprave Grada Benkovca, djelatnici javnih gradskih poduzeća i ustanova Vodovoda i Odvodnje Benkovac, Benkovića, Zavičajnog muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, djelatnici Šumarije Benkovac i Obrovac, vojnici iz vojarne Benkovac, članovi udruga s područja grada Benkovca i Zadarske županije, djelatnici Općine Lišane Ostrovičke, te brojni građani.

Naime, svake godine osnovni cilj akcije zelena čistka jest probuditi građanima svijest i odgovornost za očuvanje okoliša i prostora u kojem živimo, jer priroda nam svakim danom progovara da ne činimo dovoljno! Vjerujemo kako nije dovoljan samo motiv osvajanja nagradnog fonda od 45.000 eura koji će podijeliti tri najuspješnija grada za kupnju sadnica drveća za urbano pošumljavanje, nego nešto više, očuvanje prirode i životnog prostora za što smo svi zajedno odgovorni. Pobjednici ovogodišnje akcije u jesenskim mjesecima će organizirati sadnju drveća u urbanim prostorima.
Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati, što je u Hrvatskoj već ostvareno.
 


Reci što misliš!