Događaji

Dugovi

Dug HZZO-a 755 milijuna kuna

Dug HZZO-a 755 milijuna kuna

U izvješću se navodi da je HZZO prikupio oko 11 posto više novca od doprinosa zahvaljući povećanju broja zaposlenih u Hrvatskoj za oko 4.000

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prošlu je godinu završio sa 755 milijuna kuna nepodmirenih dugova za lijekove i bolovanja, s daljnjim povećanjem broja bolovanja, novim smanjenjem broja usluga u primarnoj zaštiti i povećanjem specijalističkih pregleda, zaustavljanjem rasta potrošnje lijekova, te nešto većim priljevom novca od doprinosa. Navodi se to u financijskom izvješću predočenom članovima Upravnog vijeća HZZO-a.

U izvješću se navodi da je HZZO prikupio oko 11 posto više novca od doprinosa zahvaljući povećanju broja zaposlenih u Hrvatskoj za oko 4.000. To je utjecalo i na promjenu ukupnog odnosa između aktivnih i uzdržavanih osiguranika.

Tako sada na jednog umirovljenika dolazi 1,51 zaposleni, dok je 2003. taj odnos bio jedan prema 1,39 zaposlenih. Pomoćnik direktora HZZO-a za financije Marijan Kovačić ocijenio je da je takav pozitivni trend broja novih osiguranika omogućio da HZZO prošlu godinu završi nešto bolje u odnosu na 2006.

No, Zavod se i dalje suočava s velikim troškovima za bolovanja čiji je broj porastao za više od šest posto.

Potrošnja lijekova u 2007. zbog uvođenja dviju listi lijekova zadržana je na razini iz 2006. te je iznosila tri milijarde kuna. No zato je izdano 3,6 milijuna recepata više, što prosječno po osiguraniku iznosi 9,14 recepata, a to je najviše dosad.

Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo je dopunu Osnovne liste lijekova na koju su uvrštena dva nova lijeka za liječenje bolesti uzrokovane nedostatkom enzima - Pompeovu bolest - od koje u Hrvatskoj boluje jedna osoba te za četvero bolesnika s mukopolisaharidozom.


Reci što misliš!