Događaji

Ratni zločin

Osijek: zahtjev za proširenjem istrage protiv časnika tzv. JNA

Osijek: zahtjev za proširenjem istrage protiv časnika tzv. JNA

Uslijed takvog sustavnog i smišljenog razaranja poginulo je 307 civila, građana Osijeka i prigradskih naselja

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je na osnovi rezultata istražnog postupka protiv petorice osumnjičenika za ratni zločin protiv civilnoga stanovništva, pokrenutog početkom 2006. godine, podnijelo zahtjev za proširenjem istrage na još osam osoba, časnika tzv. JNA.

Na temelju dodatno prikupljenih podataka i dokaza od drugih državnih tijela, ŽDO je podnijelo istražnom sucu u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv 58-godišnjeg M. S., 53-godišnjeg M. R., 56-godišnjeg N. V., 63-godišnjeg LJ. V., 59-godišnjeg B. S. te osumnjičenika S. B., M. J. i J. M., o čijim osobnim podacima ŽDO na svojim internet stranicama ne navodi druge pojedinosti.

Zahtjev za proširenjem istrage podnesen je zbog osnovane sumnje da su osumnjičenici, kao časnici tzv. JNA od lipnja 1991. do svibnja 1992. tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva i oružanog napada Srbije i tzv. JNA na Republiku Hrvatsku počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, provodeći zapovijedi sada pokojnog Andrije Biorčevića, zapovjednika Novosadskog korpusa.

Sumnjiči ih se da su izdavali zapovijedi podčinjenim časnicima i vojnicima da s okupiranih područja u blizini Osijeka, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, a bez ikakve vojne potrebe iz različitih vrsta oružja pucaju po gradu Osijeku i drugim neokupiranim naseljima uz liniju razdvajanja s Hrvatskom vojskom.

Uslijed takvog sustavnog i smišljenog razaranja poginulo je 307 civila, građana Osijeka i prigradskih naselja. Ujedno je 171 osoba teško tjelesno ozlijeđena dok je veći broj osoba lakše ozlijeđen, a oštećeno je najmanje 1.188 stambenih, zdravstvenih, kulturnih, gospodarskih i vjerskih objekata sa štetom od više milijardi kuna.

Osumnjičenici se nalaze u bijegu i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske te je protiv njih predloženo određivanje pritvora.

U siječnju 2006. zbog sumnje u isto kazneno djelo istražni je zahtjev podnijet protiv petorice časnika tzv. JNA , 64-godišnjeg B. I., 65-godišnjeg D. L., 54-godišnjeg B. P., 58-godišnjeg I. D. i 50-godišnjeg M. M..

Njih se tereti da su iz okupirane Tenje, s poligona "C", te s drugih okupiranih područja u blizini Osijeka, zajednički i po prethodnom dogovoru izdavali zapovijedi podčinjenim časnicima i vojnicima da iz različitih vrsta oružja pucaju bez ikakve vojne potrebe po gradu Osijeku i drugim neokupiranim naseljima uz liniju razdvajanja s Hrvatskom vojskom.

Takvim djelovanjem poginulo je 87 civila, najmanje je 158 osoba teško ozlijeđeno, a uništeno je više od stotinu civilnih, gospodarskih, kulturnih i drugih objekata.


Reci što misliš!