Događaji

Nakon 20 godina

Hrvatska pokazuje napredak u suočavanju s ratnim zločinima

Hrvatska pokazuje napredak u suočavanju s ratnim zločinima

Kako povećati učinkovitost suđenja za ratne zločine i osigurati pravo na djelotovoran pravni lijek- tema je o kojoj se raspravljalo na okruglom stolu koje je organizirao centar za suočavanje s prošlošću Documenta.

Vesna Teršelić iz Documente istaknula je kako se posljedice neprocesuiranja i zataškavanja ratnih zločina osjećaju i pravosuđe se time još uvijek bavi.

''Želim naglasiti da se pravosuđe izdiglo iz tog gliba, ali zadnjih tjedana svjedočimo u ovoj predizbornoj usijanoj atmosferi, javnim izjavama poput one Ruže Tomašić i Zdravka Mamića, gdje smo svjedoci govora mržnje u kojem se još uvijek priziva vrijeme u kojem su se zločini zataškavali, bez obzira na to što su brojni zločini procesuirani i postoje pravosudne presude za likvidacije civila'', rekla je Teršelić.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin naglasio je kako stvari u Hrvatskoj po pitanju rješavanja sudskih predmeta vezanih za ratne zločine imaju pozitivan trend.

''2013. godinu započeli smo sa 121 predmetom u radu i već smo u ova tri mjeseca do 25. ožujka primili sedam novih predmeta. Kažem već, jer smo čitavu 2012. novih predmeta primili tek pet. Do sada smo riješili četiri predmeta i 128 predmeta je u radu'', rekao je Hrvatin.O ulozi Ministarstva pravosuđa u procesuiranju zločina govorio je pomoćnik resornog ministra Gordan Markotić koji je istaknuo kako se Ministarstvo u ovim slučajevima trudilo osigurati sve uvjete i logističku potporu..

''Ali stvari se miču. Teško je ne spomenuti problem sredstava u ovo vrijeme. Međutim i pored toga uspjevamao neke najvažnije točke ili obnoviti ili rekonstruirati i proširiti, tako da stvorimo fizičke uvjete za normalno odvijanje suđenja za ratne zločine'', rekao je Markotić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.