Događaji

Skupoća

Nezavisni sindikati traže smanjenje PDV-a na hranu

Nezavisni sindikati traže smanjenje PDV-a na hranu

Samo tijekom prošle godine izdana su 399.553 ovršna rješenja, a svaka sedma mirovina u Hrvatskoj krajem trećeg tromjesečja bila je pod nekom vrstom ovrhe

Smanjenje PDV-a na hranu zatražili su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS). Na jučerašnjoj su konferenciji za novinare uputili građanima poziv na subotnji sindikalni prosvjed na Trgu bana Jelačića. 

"Samo smanjenjem PDV-a na hranu mogu se stabilizirati cijene hrane te anulirati poskupljenja koja nas očekuju", rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. 

HEP je već najavio poskupljenje struje za dvadesetak posto, čime će se anulirati učinci nedavnog pojeftinjenja kruha, mlijeka i ulja. Sever nije naveo za koliko bi trebalo smanjiti PDV, već je spomenuo da u Sloveniji PDV na prehrambene artikle iznosi 8,5 posto. 

Također se nastavlja rast zaduženosti građana, koji su krajem siječnja bankama bili dužni ukupno 114 milijardi kuna. Sever tvrdi da će se trend zaduživanja nastaviti jer dobar dio ljudi nema drugog načina za pokrivanje životnih troškova. Paralelno sa zaduživanjem povećavat će se i broj ovrha. Samo tijekom prošle godine izdana su 399.553 ovršna rješenja, a svaka sedma mirovina u Hrvatskoj krajem trećeg tromjesečja bila je pod nekom vrstom ovrhe. 

Zbog svega toga NHS očekuje velik odaziv građana na subotnji prosvjed koji organizira pet sindikalnih središnjica pod geslom "Zajedno za veće plaće u javnom i privatnom sektoru". 

Predsjednik NHS-a također je objavio podatke iz nove sindikalne košarice koji pokazuju da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u ožujku iznosili 6.445 kune, što je 0,21 posto više nego u veljači. Udio troškova za hranu u košarici iznosio je 39,7 posto, a s prosječnom plaćom moglo se pokriti 77,8 posto životnih troškova, što je za 0,79 posto više nego prethodnog mjeseca.


Reci što misliš!