Događaji

Kupuje se što jeftinije

Barometar cijena za Zagreb: opći trend poskupljenja

Barometar cijena za Zagreb: opći trend poskupljenja

Prošlomjesečna analiza cijena u Zagrebu u kojoj su se istraživači s portala Supermarketi.info, osim redovite mjesečne usporedbe cijena, dotakli i cijena od prošle godine, potaknula ih je da ovaj mjesec naprave i korak više.

Naime odlučili su osim analize trendova poskupljenja i pojeftinjenja u odnosu na travanj 2012. godine, napraviti analizu i u odnosu na travanj 2011. godine. Iz svega što se tamo može vidjeti zaključuju da je stanje cijena prije dvije godine bilo puno povoljnije za hrvatske građane nego stanje cijena prije godinu dana. Iz tog se pak podatka može iščitati da se stanje cijena u supermarketima u zadnje dvije godine pogoršava, te da doista ima sve manje mjesta optimizmu. Akcijske cijene (i to ne sve akcije) ostale su jedina oaza u kojoj građani plitkog džepa (čiji broj iz dana u dan sve više raste) eventualno mogu uštedjeti koju kunu koja će im pomoći da skrpaju kraj s krajem iz mjeseca u mjesec. Nekadašnje redovne cijene sada su akcijske ili garantirano niske ili diskontne cijene, što nekome tko redovito prati kretanje cijena zvuči smiješno, a zapravo je zastrašujuće. Prisiljeni smo kupovati sve jeftiniju hranu koja je često vrlo upitne kvalitete i slabijih nutritivnih vrijednosti.

Skuplji maslac, mrkva i naranča, jeftinije tikvice

Iako je maslac prošli mjesec bio "zvijezda" pojeftinjenja, ovaj mjesec je "zvijezda" poskupljenja. Očito je došlo do nekih zanimljivih situacija u "Dukatu". Tome u prilog govore i police u Plodinama na kojima nismo našli niti jedan značajniji proizvod ovog branda. Poskupljenja mrkve (u prosjeku 57,49 posto) i naranče (u prosjeku 28,64 posto) i nisu toliko alarmantna jer će njihovo mjesto na policama najvjerojatnije zamijeniti neki drugi artikli kojima je sada sezona. Ono što će svakako zabrinuti one koji piju Nescafe Classic instant kavu, je činjenica da je taj artikl u odnosu na ožujak skuplji za u prosjeku 9,28 posto.

Od najznačajnijih pojeftinjenja valja izdvojiti tikvice čija sezona očito dolazi, pa su u odnosu na ožujak jeftinije za oko 27.

Promatramo li kretanje cijena na godišnjoj razini, najviše su poskupili žuti luk (87,54 posto) i jabuka zlatni delišes (45,35 posto), dok se pojeftinjenja nekoliko proizvoda kreću u puno manjim postocima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.