Događaji

Prosvjed

Opći prosvjed hrvatskih srednjoškolaca

Opći prosvjed hrvatskih srednjoškolaca

''Modrić je bogat i bez državne mature'' - pisalo je na jednom od transparenata zagrebačkih srednjoškolaca

U Zagrebu, Rijeci, Virovitici, Osijeku i Zadru jutros su održani prosvjedi srednjoškolaca koji traže odgodu državne mature jer je smatraju loše organiziranom.

Prosvjed je organiziran preko internetskih foruma, elektorničke pošte i Facebooka. "Sve srednjoškolce u Hrvatskoj pozivamo na prosvjed u ponedjeljak 28. travnja u 7.30", sadržaj je poruke koja je kružila forumima.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupilo se oko 1000 srednjoškolaca. Kao razloge odgode državne mature naveli su neorganiziranost, nedovoljno vremena za pripremu, različite udžbenike, a isti kriteriji za sve škole, te to da neki fakulteti ne priznaju državnu maturu. Smatraju kako okupljanje možda neće postići veći uspjeh, ali za svibanj su najavili veliki pravi prosvjed nakon kojeg će, nadaju se, i Vlada podržati odgodu mature na nekoliko godina.

Nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića, krenuli su prema zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Kako se neslužbeno doznaje, predstavnici učenika, nakon opetovanih poziva ministru da se javi, ušli su na razgovore u zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Učenici su uz pjesmu i zviždanje podignuli prve transparente. Na jednom piše ''Mi smo pokusni kunići'', dok drugi zorno otkriva na koji način razmišljaju naši srednjoškolci: ''Modrić je bogat i bez državne mature''.

Prosvjedu srednjoškolaca u ostalim hrvatskim gradovima, jutros su se pridružili i zadarski srednjoškolci koji su na Narodnom trgu negodovali zbog državne mature.

 


Reci što misliš!