Događaji

#covid-19

Deseci tisuća građana na zagrebačkom prosvjedu protiv covid potvrda

Deseci tisuća građana na zagrebačkom prosvjedu protiv covid potvrda
RTL

Više tisuća građana prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u središtu Zagreba na najvećem okupljanju protiv covid potvrda, pri čemu su govornici s pozornice poručili da nema te zaraze koja može ugroziti Hrvatsku kao "zaraza korupcijom i kriminalom u kojima grca vlast".

Prosvjed je počeo u 16 sati na Trgu bana Jelačića gdje su se slile dvije povorke koje su oko 15 sati uz pratnju policije koja je prekidala promet krenule s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma, a završen je oko 17,30 sati kad su organizatori pozvali okupljene da se mirno raziđu.

No, dio prosvjednika umjesto da se raziđu zaputio se ispred zgrade HRT-a gdje pjevaju domoljubne pjesme i traže razgovor s čelnim ljudima i uključenje u program HTV-a.

Na prosvjedu na središnjem zagrebačkom trgu nisu primijećeni veći incidenti, no napadnut je televizijski reporter RTL-a Goran Latković dok je novinarki al-jazeere skupina prosvjednika otela mikrofon.

Dok su brojni prosvjednici izvikivali "U boj, u boj za narod svoj", "Nećemo potvrde", "Stožer odlazi" i "Plenkoviću odlazi" na pozornici su se izmjenjivali govornici, upozoravajući da covid potvrde predstavljaju početak otvorenog totalitarizma.

"Pozdrav slobodni ljudi, okupili smo se sa svih strana Hrvatske, bez podjela, nema lijevih i desnih, svi smo mi jedno", rekao je uvodni govornik Andrija Klarić na čiji su poziv građani simbolički izglasali dva zakona kojima se ukidaju covid potvrde i zabranjuje donošenje novih zakona o covid potvrdama.

Muškarac koji je okupljene pozdravio u ime studenata rekao je da su studenti u svoj narod bili 1971., 1991. i 2021. i upozorio da našoj domovini prijeti jedan od najgorih totalitarizama u povijesti, a premijera Andreja Plenkovića upitao je zašto se krije iza Stožera.

"Vama slobodu nije poklonio Plenković ni njegov Stožer, slobodu nam nitko nije poklonio i nitko vam je neće oduzeti", rekao je taj govornik.

Sljedeća govornica koja se predstavila kao liječnica testiranja građana nazvala je ratnim profiterstvom, a usprotivila se "fašizmu i segregaciji".

Jedan od govornika rekao je da se građanima uskraćuju slobode i ljudska prava te da će to samo doprinijeti širenju covida među ugroženim skupinama. "Svi smo različiti, ali imamo isti cilj - slobodnu Hrvatsku", poručio je govornik, zauzevši se za slobodan izbor građana.

Uz govore i skandiranja prosvjed je obilježilo i puštanje domoljubnih pjesama, a neki od sudionika mahali su hrvatskim zastavama i isticali transparente poput "Ja vjerujem znanstveniku Gordanu Laucu”, “Ne slijepom vjerovanju autoritetima”, "Živi i pusti druge da žive", "Za slobodu i pravo izbora".

Na prosvjedu su viđeni i sinjski gradonačelnik Miro Bulj, saborski zastupnici Marin Miletić i Zlatko Hasanbegović. 

Prosvjednici su tražili svoje zahtjeve za ukidanjem Covid potvrda, tvrdeći da se građane koji ne posjeduju Covid potvrdu,protuustavno i protupravno isključuje iz društvenog života i onemogućuje im se odlazak na posao, studiranje i osnovno ustavno pravo na rad.


Reci što misliš!